Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Проблеми з ментальним здоров’ям – зверніться до сімейного лікаря (ФОТО)

1 хвилина на читання

Лікарі Бучанського центру пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я і можуть допомогти своїм пацієнтам у напрямку ментального здоров’я.

Останнє дослідження, яке проводила компанія Градус Десерж свідчить про те, що 50% українців відчувають останнім часом зростання стресу, напруженості, роздратованості, 42% – погіршення сну (дані МОЗ).

Порушення пов’язане з ментальним здоров’ям викликає головний біль, безсоння, роздратованість, проблеми із житлово-кишковим трактом, тощо.

Пацієнти в складному психоемоційному стані можуть отримати від лікарів Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги (БЦПМСД) фахову консультацію та поради.

Лікарі Бучанського центру пройшли навчання за програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я mhGAP і тепер можуть допомагати у питаннях, що стосуються складного психоемоційного стану.

Саме про це йшла мова, коли Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відвідав амбулаторію Ворзеля. З медиками й журналістами урядовець говорив про ментальне здоров’я та як сімейний лікар може допомогти своїм пацієнтам у цьому напрямі.

Про впровадження програми в первинній ланці Бучанської громади та чим це корисне для кожного з нас, читайте далі.

Ментальне і фізичне здоров’я – єдине ціле

Якщо стан людини не складний, то лікарі первинки допоможуть їй без перенаправлення до вузьких спеціалістів. Нині, коли в країні триває війна і люди живуть в постійному стресі, зазвичай таких консультацій більш ніж достатньо, щоб зарадити проблемі. Тим паче отримати психологічну підтримку у свого вже знайомого сімейного лікаря не лише зручно, а й приємно.

Про це міністру та журналістам розповіла Оксана Бруяка, сімейний лікар БЦПМСД.

«Коли пацієнт звертається до сімейного лікаря, ми можемо також провести скрінінг ментального здоров’я, розпитати про проблеми. Для мене це навчання дало новий рівень у професії. Я можу надати рекомендації в межах своєї компетенції або перенаправити пацієнта до вузького спеціаліста — наприклад, до невролога чи психіатра. Але мій досвід показує, що в більшості випадків підтримки сімейних лікарів виявляється достатньо».

Бучанська первинка співпрацює з різними організаціями. Пацієнту можуть порекомендувати звернутися до фахівців організації «Лікарів світу», Бучанського консультативно-діагностичного центру, Лікарні ментального здоров’я, що у Ворзелі тощо.

Оксана Бруяка навела приклад, що є пацієнти, які скаржаться на головний біль і не розуміють, що це наслідок проблем ментального здоров’я.

Лікарі додають, що зараз часто зустрічається проблема безсоння. І хоча пацієнти майже не звертаються саме з порушенням сну, але вони приходять з іншими скаргами. Лікарі вже під час спілкування виявляють і цю проблему й надають відповідні рекомендації.

Віктор Ляшко в супроводі керівниці відділу охорони здоров’я БМР Лариси Матюшенко та медичної директорки БЦПМСД Жанни Лінчук оглянув  амбулаторію, поспілкувався з лікарями та їхніми пацієнтами. Розпитував про їхню роботу, успіхи та проблеми.

В одному з кабінетів амбулаторії ворзелянка Євгенія готувалася до вакцинації. На запитання урядовця жінка розповіла, що діткам робить щеплення за графіком, а ось сама не вакцинувалася ще зі студентства – це більше десяти років.

«Враховуючи ситуацію в країні хочу бути здоровою для своїх дітей», – пояснила рішення зробити щеплення Євгенія.

Вирішення питань надання психологічної допомоги

Медики зазначають, що останнім часом збільшилася кількість скарг від пацієнтів на ментальні розлади: безсоння, стрес, депресію тощо. Тож порушені у Ворзелі питання є важливими для кожного з нас.

«Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди в усіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря», – зазначив Віктор Ляшко.

Уряд створює послугу життєстійкості:

  • центри життєстійкості,
  • помічники ветеранів,
  • психологічну підтримку в освітніх та фізкультурно-спортивних закладах.

Сама медична система переходить на другий етап. У кожній кластерній лікарні створюють центри ментального здоров’я, де прийматимуть психологи і психотерапевти.

«Наприкінці 2022 року і в 2023-му ми зрозуміли, що психологічна і ментальна допомога, це інвестиції в здоров’я людей та їх відновлення після перемоги, – роз’яснила Наталія Гусак, голова служби Національна служба здоровʼя України (НСЗУ).  – 75 тисяч пацієнтів уже отримали відповідну допомогу у 2023 році в різних куточках України, зокрема й у найвіддаленіших. Тому що тилова армія сімейних лікарів, які є найближчими до людей, готова надавати цю послугу».

Найпоширеніші розлади психологічного стану

Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ, голова ГО Безбар’єрність Оксана Збітнєва роз’яснила, що з найбільш поширеними розладами психоемоційного стану, які впливають на фізичний стан, сьогодні можуть допомагати зокрема й сімейні лікарі.

Це розлади:

  • харчової поведінки,
  • сну,
  • агресивність або дратівливість,
  • стрес,
  • напруга,
  • апатія,
  • депресія тощо.

Як показало дослідження «Українського інституту майбутнього», втома, тривога, проблеми зі сном – найпоширеніші стани для більшості українців. Психологічне виснаження є особливо характерним для жінок середнього віку (36-50 років).Інтеграція послуги з ментального здоров’я на «первинку» – це комплексне державне рішення, яке реалізується в Україні в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської

«Не треба пояснювати, що ментальне здоров’я наших людей – це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається», – наголошує перша леді Олена Зеленська.

Сімейний лікар піклується про тих, хто піклується про всіх

Коли бувало в дитинстві ангіна і 38 на термометрі – хто всю ніч чергував біля ліжка? Мама. Тато травмувався робочим інструментом, коли ремонт у розпалі. Хто летить на допомогу? Мама. В кіно запросили не тебе, а твою подругу / друга? Хто надає першу психологічну допомогу? Мама.

Так склалося в українському суспільстві, що наші мами часто стають «лікарями» для всієї родини, звісно ж забуваючи при цьому про себе. Розкажіть своїй мамі, що ваш сімейний лікар може бути для неї підтримкою. Адже цілком можливо, що саме тепер ця підтримка їй дуже потрібна.

Сімейні лікарі тут і зараз,  під ракетами і тривогами, готові надавати первинну допомогу і мають що відповісти на безліч наших запитань, коли ми психоемоційно розбалансовані.

Міністерство охорони здоров’я

МОЗ ініціювало внесення до Програми медичних гарантій (безоплатних послуг для населення) пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та забезпечило збільшення кількості фахівців, які можуть фахово надати таку допомогу.

Станом на сьогодні вже понад 114 000 пацієнтів отримали послуги в межах згаданого пакета, з них понад 18 000 — діти.

Ірина Левченко