Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У ліцеї № 3 Бучі встановили гібридну сонячну станцію (ФОТО)

1 хвилина на читання

default

Гібридну сонячну станцію розмістили на даху початкового корпусу освітнього закладу – 47 сонячних панелей загальною потужністю 20 кВт.

Станція даватиме електроенергію в першу чергу для укриття, щоб дітям і вчителям було комфортно знаходитися у безпечному місці при будь-яких умовах.

У випадку відключень чи інших надзвичайних ситуацій сонячна станція дозволить школі функціонувати автономно від трьох годин до цілого дня, в залежності від споживання. Крім того, це зекономить близько 2100 євро на рік, покриваючи 30% споживання всієї електроенергії.

Як зазначив заступник Бучанського міського голови Сергій Шепетько, відтак ці кошти можна буде направити на відбудову чи ліквідацію наслідків російських атак на наші мирні міста і села.

«Ми вдячні фонду за реалізацію проєкту. За те, що навіть в умовах війни діти матимуть освіту. Цей ліцей постраждав найбільше, й завдяки таким партнерам більше півтори тисячі учнів мають можливість вчитися, – звернувся Сергій Шепетько. – Кожен захисник і захисниця на фронті мають розуміти, що їх дитинка у безпеці і зі світлом».

Зараз у школі навчається 1555 учнів, з них 262 дитини на сімейній чи екстернатній формі навчання. Це діти, які зараз живуть за кордоном.

“100 Сонячних Шкіл” – впровадження сонячних станцій

Такий корисний подарунок ліцей № 3 зміг отримати завдяки Кампанії “100СонячнихШкіл”, ініційованої фондом Energy Act for Ukraine, який з партнерами втілив проєкт у школі Бучі, що у час окупації найбільше постраждала.

«Нам важливо гарантувати можливість дітям отримувати українську освіту незалежно від подій навколо. Щоб вони попри все могли продовжувати навчатися в укритті зі світлом і у теплі», – наголосила Юліана Оніщук, засновниця фонду Energy Act for Ukraine.

«Ми розуміємо, на скільки це важливо, і безкоштовно надаємо обладнання для сонячних електростанцій в заклади медицини, освіти тощо,» – сказав Олександр Піскун, представник компанії Menlo Electric в Україні, яка у співпраці із фондом допомогла реалізувати проєкт. Вони спільно з виробниками надали модулі, інвестори та системи накопичення енергії.

Стійкість вчителів та учнів ліцею

Директорка ліцею № 3 Любов Морозенко розповіла, як постраждав ліцей під час окупації. Крім попадань снарядів у будівлю, значної шкоди школі завдали рашисти, які тут розташовувалися у березні 2022. Та тепер заклад активно відбудовують, він набирає гарного стилю.

Любов Олександрівна нагадала, що ліцей відновив навчання вже за кілька тижнів після повномасштабного вторгнення: 14 березня всі дітки були на онлайн зв’язку із вчителями, які продовжили уроки.

Наступний навчальний рік довелося теж розпочинати онлайн, та за два місяці у стіни школи повернулися молодші класи, а в другому семестрі вже й середні та старші. І хоч тоді ще доводилося навчатися за змішаною формою, діти й дорослі були дуже раді зустрічі.

«Треба було бачити дітей і вчителів, які нарешті зустрілися, обнімалися, спілкувалися і ходили у ліцей із задоволенням», – поділилася спогадами Любов Олександрівна.

Під час блекаутів школа не зупиняла навчання, адже завдяки підтримці благодійників Бучанська громада мала генератори, а ліцей №3 також отримав інноваційний комплекс для навчання Ideas Box. Та із сонячною станцією зручності й комфорту додається.

Це вже четвертий реалізований фондом Energy Act for Ukraine проєкт в Україні .

«Школа в Бучі — це ще один дуже важливий крок, і водночас – це факт розуміння, що попереду ще багато кропіткої роботи. Наша мета — обладнати сонячними станціями 100 шкіл та 50 лікарень. Пріоритет надається закладам у регіонах, які постраждали внаслідок війни. Ми  також звертаємо увагу на технічну можливість встановлення панелей, ступінь відсутності електроенергії та масштаб руйнувань», — каже Юліана Оніщук, засновниця фонду Energy Act for Ukraine.