Грудень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Донору. Як підготуватися до здачі крові

1 хвилина на читання

Донору важливо розуміти, що неправильне харчування впливає на якість крові. Це стосується не лише алкоголю чи відверто шкідливої їжі на кшталт фаст-фуду. Донори мають щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатньо рідини та дотримуватися належної калорійності раціону. Стежити за своїм харчуванням необхідно не лише напередодні процедури донації крові, а постійно.

Лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги інформують донорів:

  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до здавання крові. Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу та соління.
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не куріть за годину до здавання крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

Важливо! Дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обов’язкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому. Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові, а й ризик для життя іншої людини. – інформують на сайті ДонорUA.

Пам’ятайте – чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів. Після п’яти регулярних кроводач рекомендовано зробити перерву не менше 3 місяців.

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • молочні продукти та яйця – за добу до донації;
  • горіхи, фініки та банани – 24 год;
  • соління – 24 год;
  • ковбасні вироби – 36 год;
  • копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
  • буряк – 48 год;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
  • алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
  • чорниця – 72 год;
  • лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.

Куріння – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.

Порція напою обов’язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.

Легкий сніданок слід з’їсти за 2-3 год до процедури.

У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з’їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м’ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м’яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кроводачі.

Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.