Червень 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Ілля Грабар. Жив, любив, творив… Загинув за Україну (ФОТО, ВІДЕО)

1 хвилина на читання

32-річний Ілля Грабар любив життя, завжди усміхався, був творчим і дуже далеким від військової служби. Займався дизайном, потім віддав перевагу музиці. Почав писати музичні твори, аранжувати, створив студію, став відомим київським звукорежисером. Кількість клієнтів увесь час збільшувалася, вони навіть їхали з-за кордону. Родина впевнена, що на нього чекало велике майбутнє. Та розпочалася повномасштабна війна.

Ілля родом з Дніпропетровщини, багато років жив і працював у Києві, звідки переїхав жити в Бучу. Після 24 лютого 2022 його родина – наречена Марія, молодший брат Назар, мати Людмила Голуб, евакуювалися на захід України і займалися волонтерством. Та за тиждень чоловіки записалися в тероборону. А через місяць – у лави Збройних сил України.

Танцюрист, модель і актор у мирному житті, а зараз воїн ЗСУ, Назар Грабар згадує, що вони мали можливість виїхати за кордон, та Ілля сказав: «Хто як не ми». Він вирішив іти у військкомат, але сам. Та молодший брат не погодився: «Ти б мене самого не пустив, і я теж піду з тобою».

«Ми доєдналися до лав ЗСУ і за цей рік дізналися дуже багато нового – навчилися воювати. Навчилися тактики, вогневої, топографії, корегування артилерії, ведення бою… Ми були командирами своїх відділень, – розповів Назар. Для солдата важлива фізпідготовка. Нам дуже допомагало те, що ми все життя займалися спортом, який грав для мене та Іллі визначну роль у житті».

Дружина Марія зізнається, що для неї Ілля найкращий у світі. Та він дійсно був гарною людиною і переймався за всіх своїх солдатів, побратимів. Піклувався, як надати їм повне укомплектування, збирав гроші, звертався до фондів, волонтерів.

Марія та Ілля були заручені до великої війни. У травні 2022 мала відбутися церемонія розпису лише для близьких. Але… Ілля вже був на фронті. За кілька місяців, коли йому надали відпустку, на вимогу нареченого кохані з рідними і друзями весело відзначили справжнє весілля. Лише тиждень разом і знову повернення чоловіка на фронт. Хоч життя у шлюбі подружжя Грабар тривало лише п’ять місяців, це свято серед війни є гарним, важливим спогадом для Марії, та й досі гріє її душу: «Це був момент великого щастя».

Так сталося, що Назар отримав поранення, тож не був поруч із братом. Наступного дня, 24 грудня, під час виконання бойового завдання під Бахмутом Ілля Грабар загинув. Похований на Алеї Героїв бучанського кладовища.

Людмила Голуб згадує, що якось, коли її образили, Ілля сказав: «Мамо, коли я буду отримувати Греммі, ти будеш у залі, і тобі буде затишно з тими людьми, які будуть біля тебе». Коли вона побачила його могилу, багато квітів, згадала про Греммі (музична нагорода американської Академії звукозапису, ред.). І оголосила про створення благодійного фонду, який буде підтримувати дітей у творчості та спорті. Тому що крім музики Ілля дуже любив спорт, особливо баскетбол.

«Будемо робити все для підростаючого покоління, яке бачило жахіття сьогодення. Заради Іллі і заради майбутнього», – наголошує пані Людмила.

Фонд розпочав діяльність із придбання книжок українською мовою для дитячих садочків Дніпропетровщини, адже вважають, що не потрібно говорити «Вчи українську мову», а варто просто купити книжку українською. Нещодавно БФ імені Іллі Грабара придбав дитячу літературу для 17 закладів дошкільної освіти та 15 шкіл Бучанської громади.

Зараз надають благодійну допомогу в організації багатьох спортивних і творчих заходів. Зокрема, подарували Академії спорту в Бучі інвентар на 70 тисяч гривень: м’ячі футбольні, волейбольні, баскетбольні, спорядження для тенісу, сітки для волейболу тощо. Також облаштували зал вільної боротьби у Солодянському районі Дніпропетровщини, де є гарний тренер. Мають на меті підтримувати талановитих дітей для участі в конкурсах.

«Для нашої родини це була велика втрата і велика життєва несправедливість. Країна втрачає Героя. Ми втрачаємо сина, чоловіка, брата, – каже Марія Грабар. – Хочу подякувати всім людям за велику підтримку і натхнення. Фонд діє лише три місяці, але список його доробок уже довгий. І це завдяки людям, які долучаються, донатять. Вірю, що разом ми можемо і вибивати ворога, і будувати».

Герої не вмирають. Вони залишаються в наших серцях і наших діях.

Watch this video on YouTube.
Бучанські новини

Турнір на честь Героя

Перший дитячий турнір з баскетболу пройшов у Бучанській «Академії спорту». Його присвятили пам’яті нашого земляка, воїна ЗСУ Іллі Грабара.

Участь у змаганнях взяли 80 спортсменів з дитячо-юнацької спортивної школи міста Києва та баскетбольної секції бучанської «Академії спорту». Мірялися силами окремі команди як хлопців, так і дівчат.

Усі учасники отримали почесні медалі та пляшки для води від співорганізатора — благодійного «Фонду імені Іллі Грабара».

«Щасливі очі всіх учасників сьогодні — це те, заради чого ми працюємо, те, що мотивує нас рухатися далі», — наголосила Людмила Голуб, голова Фонду.

Брат Іллі Назар Грабар зізнався, що коли почув про баскетбольний чемпіонат на честь брата, розплакався: «Перша думка – як це круто. Наступна: на жаль, він цього не дізнається. Та я молюся і надіюсь, що він спостерігає, і йому подобається».

Газета “Бучанські новини” № 25, 2023