Лютий 2023
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Рік тому пожежники і волонтери рятували Бучу після обстрілів

1 хвилина на читання

27 лютого 2022 року колона російської техніки проїхала містом. Після потрапляння снарядів у будинках розпочалися пожежі. Ми вже публікували розповідь рятівників про той день, але додамо ще кілька спогадів.

Виклик на Нове шосе № 8.

Два молодих чоловіка прибігли до пожежної частини і сказали, що на п’ятому поверсі будинку № 8 горить квартира, а у ній бабуся. У цей час перестрілка відбувалася поруч із частиною, виїхати автомобілем неможливо. Команда на спецавто вже гасить пожежу за іншою адресою, зв’язку з ними не має.

Рятівник Олександр Захарченко взяв апарат, переплигнув через паркани і побіг на порятунок через двори. На щастя, вхідні двері у квартиру потерпілої були відкриті. Пожежник згадує, що бабуся-інвалід стояла зі своїми ходунками посеред кімнати у шоці, не розуміючи, що відбувається. Ще кілька хвилин, і її б не вдалося врятувати.

«Зачинив двері, заспокоїв, дав ганчірку, щоб дихала через неї. А вона не може її тримати. Розумію, що так ми не врятуємося, – розповідає пан Олександр. – Я вдягнув на неї свою маску, в руки – апарат і жінку, й вниз східцями. Коли зупинився перепочити між поверхами, зрозумів, що надто сильно стискав бабусю. Уже на першому поверсі потерпілу перехопили тероборонівці. А я на вулиці водою умився і далі працювати».

На фото рятувальники, які виїжджали 27 лютого. Зліва на право: Олександр Забарило, Михайло Котинський, Артем Доценко, Владислав Кравець, Володимир Решетов, Дмитро Кіпа, Іван Касалап, Олександр Захарченко, Костянтин Бойко, Олексій Крижанівський. З ними також був Ярослав Мельник.

Новий виклик – Нове шосе № 5.

Прибули на місце, а там виявилося, що горить у кількох будинках – рашисти стріляли підпалюючими снарядами.

Рятувальники гасять полум’я, а поруч падають гілки, «скошені» снарядами і кулями. Чоловіки й досі дивуються, як їх не заділо.

Києво-Мироцька, 104-а

Тоді ж загорівся автомобіль БМВ, припаркований поруч із денним стаціонаром на вул. Пушкінській. Працівники ДСНС протягнули лінію через свою частину, щоб залити вогонь. Щойно налагодили, води не стало – російські солдати пошкодили водонапірну вежу. Рятівники зорієнтувалися, побігли із вогнегасником. Впевнені, якщо б тоді не загасили автомобіль, могла б згоріти медична установа.

На головному фото рятувальники, які виїжджали 27 лютого. Зліва на право: Олександр Забарило, Михайло Котинський, Артем Доценко, Владислав Кравець, Володимир Решетов, Дмитро Кіпа, Іван Касалап, Олександр Захарченко, Костянтин Бойко, Олексій Крижанівський. З ними також був Ярослав Мельник