Жовтень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
10.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

СБУ: колаборант з Бучі в окупації допомагав рашистам (ВІДЕО)

Служба безпеки затримала бучанця, який брав участь в карательних рейдах орків у нашому місті під час тимчасової окупації, допомагав вбивати бучанців, а потім хотів «замаскувати» свої злочини, вступивши в добробат.

«Цей зрадник допомагав виявляти та фізично знищувати учасників руху спротиву, – розповів речник СБУ Артем Дехтяренко.

Затриманий з власної ініціативи запропонував свою допомогу рф, після чого йому видали зброю, військову форму російського зразка та «інструкції» щодо подальших дій проти українських захисників.

Встановлено, що, перебуваючи на ворожому БТРі спільно з рашистами, він увірвався до будинку свого знайомого, де проводив незаконний обшук і намагався виявити бійців ТрО.

У разі захоплення Київщини він планував увійти до складу окупаційної адміністрації.

Колаборант залишився у звільненому місті, і намагаючись приховати свої злочини, вступив до лав добробуту.

У подальшому він планував відновити свої зв’язки з окупантами для передачі їм розвідданих».

«Ще під час окупації Бучі з’явилася інформація від деяких мешканців, що дана особа співпрацює з окупантами. Після того як місто було звільнено, Співробітники СБУ його затримали і доставили на фільтраційний центр для проведення перевірки. За результатами перевірки, переконливих доказів причетності вказаної особи до колабораційної діяльності добуто не було.

Весь цей період орган досудового розслідування збирав доказову базу. Добровольче формування міської територіальної громади у співпраці зі Службою безпеки України працювало разом, встановлено прямих свідків і особі було обґрунтовано повідомлено про підозру і затримано відповідно в порядку 208 статті КПК України. Наразі він перебуває під вартою і в подальшому вже суд буде встановлювати винуватість цієї особи.

Вказана особа кілька разів зверталась до ДФТГ за укладанням контракту і прийняттям на службу, але йому було відмовлено до завершення перевірки СБУ. Тобто хочу наголосити, ця людина не перебувала на службі ДФТГ, а перебувала у фільтраційному центрі добровольців», – прокоментував ситуацію командир Бучанського ДФТГ № 1 Тарас Шаправський.