Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Відновлений ліцей №5 Бучі готовий до зустрічі з учнями (ФОТО)

1 хвилина на читання

Цей освітній заклад досить сильно постраждав під час бойових дій: пошкоджені дах, система опалення, розбиті вікна. Після візиту російських військових у приміщення – розбиті двері, пошкоджена або пограбована техніка, зруйнована їдальня.

Та зараз школа готова зустрічати учнів, які бажають вчитися офлайн завдяки американській організації Global Empowerment Mission і волонтерам ГО «Якість Життя».

«Представники американської організації Global Empowerment Mission (GEM) не могли залишити учнів і вчителів напризволяще. Тож усе літо спільно з волонтерами ГО «Якість Життя» працювали, щоб 1 вересня місцеві школярі розпочали навчання», – сказав Бучанський міський голова Анатолій Федорук на відкритті ліцею. – Разом відновили систему опалення, замінили вікна та відновили дах. Тепер школа з поглибленим вивченням іноземних мов готова зустріти близько 1600 учнів».

Замінено 2700 квадратних метрів покрівлі, більше 120 вікон, оновлена система опалення. Тривають роботи з облаштування укриття.

«Цей проєкт називається «Надія для Бучі». І це не просто спільний американсько-український проєкт. Це ініціатива, яка об’єднує інвесторів, благодійників, донорів всього світу, щоб допомогти Бучі відновитися, сказав керівник GEM Майкл Каппоні. – Ми діємо за принципом: треба відремонтувати те, що можна зробити швидко. Для того, щоб якомога більше діток змогли прийти до школи. І щоб якомога більше людей змогли повернутися до своїх домівок».

Напочатку після деокупації фонд GEM розпочав свою діяльність у Бучанській громаді з відновлення помешкань, аби жителі могли повернутися у свої домівки. Але цей рух переріс у необхідність робити більше, у нові ініціативи.

Анатолій Федорук зазначив, що відновивши у громаді дві школи міжнародний фонд GEM допоміг не лише цим закладам, адже таким чином з’явився фінансовий ресурс для ремонту інших шкіл.

«Global Empowerment Mission, інші фонди чи програми, які працюють у місті, дають можливість констатувати: ми єдиним фронтом відновлюємо. Це спільний результат», – наголосив мер Бучі.

Крім тогшо, реалізація цього проєкту створює додаткові робочі місця. Адже під час робіт використовувалася українська продукція: будівельні матеріали, вікна, радіатори тощо.

Харчоблок

Рашисти залишили після себе грубу металолому у їдальні. За літо партнерам вдалося відремонтувати, замінити, що необхідно, і тепер оновлений харчоблок може годувати людей.

Пан Майкл згадав, що коли вперше зайшли у їдальню, тут все вразило. Це був жах. А ще побачили на стіні меню на 22 лютого…

Менше ніж за півроку зруйновану вщент їдальню перетворили зовсім у нову.