Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
12.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучі відкрили Центр психологічної допомоги (ФОТО)

1 хвилина на читання

Міська влада разом із партнерами – Міжнародним медичним корпусом та Національним університетом “Києво-Могилянська Академія” за підтримки Мальтійської служби допомоги, вирішили запровадити постійно діючий Центр психологічної допомоги. Розташовується він у приміщенні на вул. Енергетиків 1-а (біля Пенсійного фонду).

Всі бучанці були у стресових ситуаціях, не залежно від того, виїхали вони у перші дні війни, перебували в окупації до звільнення міста чи їм пощастило безпечно евакуюватися. І зараз ще війна продовжується, наші рідні у лавах ЗСУ боронять країну, агресор влаштовує акти тероризму, впевненості у завтрашньому дню не має, тож психологічне напруження не зникає, а у декого навіть зростає. Крім того, до міста прибувають переселенці, які пережили багато страждань.

«Буча зараз має сумну славу по всьому світу, – сказав на прес-конференції з нагоди цієї події секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський. – Ініціатива є надзвичайно важливою. Людям, що перебували в окупації, потрібна психологічна допомога, тому що самим з цим впоратися не можливо. Тим паче родинам, які втратили своїх близьких».

Психологічна реабілітація – це питання не одного дня, а тривалий процес. І з ним можуть допомогти фахівці, які працюватимуть у Центрі за різними напрямками.

Координаторка Центру психологічної допомоги Наталя Зарецька зазначила, що у Бучі побачили три важливі речі:

  • готовність людей жити повноцінним життям,
  • велику кількість фахівців-волонтерів,
  • готовність органів місцевого самоврядування до взаємодії і прийняття такої допомоги.

«Будь-який процес відновлення не можливий без партнерської допомоги, – зазначила пані Наталя. – Досвід реалізації цієї задачі у Бучі може бути пілотним проєктом і слугувати моделлю для інших громад, які звільнені чи будуть звільненими від окупанта».

Вона озвучила напрямки роботи Центру:

  • події – це випробування для будь-якої людини. Де знайти сили, щоб впоратися.
  • не відкладати життя на потім. Життя триває зі всіма своїми проблемами, не лише воєнними.
  • люди, які працюють з людьми.

«Ми переживаємо, бо після насилля можна відновити тіло, але потрібно набагато більше часу, щоб відновити свою психіку», – роз’яснила координаторка Міжнародного Медичного корпусу Blandine Bruyere.

Також на прес-конференції взяла слово представниця Центру психологічної реабілітації Національного університету «Києво-Могилянська академія» Людмила Романенко, яка сама переїхала сюди із Луганської області і знайшла в собі сили продовжувати свої проєкти, оскільки вони необхідні людям.

Пані Людмила розповіла, що їх Центр психологічної допомоги почав працювати з липня 2015 року у Луганській і Донецькій областях. Тож вже має великий досвід працювати з людьми, що пережили воєнні дії, окупацію чи втрату рідних:

«До нас спочатку більше зверталися з дітками. Потім дорослі. Люди розуміли, що це допомагає. Ми можемо і готові поділитися своїм досвідом у Бучі».

Центр матиме багато активностей:

  • Тренінги для працівників місцевого самоврядування, освітян, психологів.
  • Заняття з надання першої домедичної допомоги і психологічної допомоги.
  • Програми з психотерапії,
  • Корекційно-розважальні,
  • Тренінги для батьків,
  • Заняття для діток.
  • Інформаційний та психосоціальний супровід членів сімей полонених та зниклих безвісті.
  • Програма психосоціальної реабілітації після перебування в полоні або окупації.

Згодом відбулася презентація Центру психологічної допомоги, на яку завітала народна депутатка України Ольга Василевська-Смаглюк. Вона зазначила, що з 24 лютого всі українці відчувають травму.

«Ми маємо перемогти себе, але без спеціалістів це зробити дуже складно, – акцентувала народна обраниця. – Цей шлях ви лише починаєте. Готова бути з вами. Впевнена, що багато людей пройде через ваші руки, вашу душу».

Як зазначили спеціалісти, важливо взяти психологічну проблему під контроль, навіть якщо вона лише тільки зароджується. Щоб потім не мати велику проблему і не лікуватися довго.

Телефон Центру психологічної допомоги 096-075-73-45.