Липень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Консультації медиків Національної академії на виїзді (ФОТО)

1 хвилина на читання

У всіх населених пунктах Бучанської громади провели фахові консультації та обстеження спеціалісти різних інституцій Національної академії медичних наук України. Буча і вісім старостатів, більше 2,5 тисяч пацієнтів, безкоштовна допомога на місці і, за необхідності, в закладах академії.

Майже кожен за життя був у ситуації, коли місцеві лікарі рекомендують консультацію фахівців у спеціалізованих медичних закладах. Зазвичай, у Києві. І пройти це необхідне обстеження ще той квест: доїхати до столиці, вистояти всі черги, побігати по кабінетах… А при проблемах зі здоров’ям ситуація критично погіршується.

Під час війни кожен допомагає своїй країні і її жителям тим, чим може. Працівники Національної академії медичних наук України вирішили, що буде корисним організувати роботу виїзних консультаційних бригад у Бучанській громаді.

Радник президента НАМН України Олена Євстігнеєва розповіла:

– Під час війни ми всі згуртувалися, були на чергуванні в медичній академії, фактично жили в установі. І увесь час думали, як ми можемо допомогти. Ми з президентом академії Віталієм Цимбалюком дуже хотіли допомогти жителям Бучі. Та військові нам не дозволили приїхати в окуповане місто, вважали, що це стане «подарунком» для орків. Тому довелося чекати визволення вашої громади.

Після деокупації вирішили зробити виїзні консультаційні бригади двох видів:

  • мультибригада, до якої входять різні спеціалісти;
  • спеціалізовані хірургічні та кардіохірургічні бригади.

Проєкт запроваджений у тісній співпраці із Бучанським центром первинної медико-санітарної допомоги. Ми інформували, що бажаючі потрапити на прийом до фахівців на виїзді мають попередньо записатися через свого сімейного лікаря або кол-центр первинки.

– Головний месендж для людей був, що ми всі поряд. Не лише медики первинного рівня, а і третинного – фахівці спеціальних закладів. Ми дуже вдячні спеціалістам НАМН України, що вони тут, на місці, надали фахові консультації нашим людям, які були в окупації, – зазначила керівник Бучанського центру ПМСД Оксана Джам.

Сьогодні фахівці національної академії провели 15-ий виїзний прийом.

Цього разу в Бучі в приміщенні гімназії були ендокринологи, хірурги травматологи, нейрохірурги, лор, невролог, кардіологи.

Лікарі медзакладу вже працювали в місті, а також у всіх старостатах громади. На сьогодні проведено 2,5 тисячі консультацій та обстежень на виїзді. І це не враховуючи тих пацієнтів, яким додатково надали мед допомогу в інститутах Національної академії.

НАМНУ – це конгломерат інституцій за різними напрямками.

Тож кожен із лікарів, що приймають у мультибригаді безпосередньо на місці, не просто фахівець, а представник свого закладу. Якщо є потреба дообстеження чи госпіталізації, лікар забирає пацієнта у свій медінститут. При цьому ці люди мають «зелені коридори»: обслуговуються без черг.

На цей час більше 120 осіб отримали фахову допомогу в інститутах академії у Києві. Наприклад, жінці з Гаврилівки провели оперативне втручання в Інституті кардіології ім. академіка М.Д. Стражеско. До речі, лікування і операції безкоштовні.

Один із випадків у Бучі – пацієнт не вірив, що його хворобу Паркенсона можна лікувати. Чоловік вже мав консультації у різних приватних клініках, де йому врешті-решт не змогли допомогти. Зараз він лікується в Інституті геронтології.

– Всі наші спеціалісти налаштовані патріотично і дуже хочуть допомогти, – додає пані Олена Євстігнеєва.

Звичайно, лікарі мають відповідну реакцію від пацієнтів – безмежну вдячність.

Співпраця продовжується.

Наразі планують можливість стажування й навчання у закладах НАМН для працівників бучанської первинки, а також провести вебінари. Про що вже пройшли перемовини.