Червень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Про підтримку світу – з Президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ (ФОТО)

1 хвилина на читання

Бучу відвідала Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт разом із колегами. Вона розповіла про ініціативи, які реалізуються державами на національному рівні, включно з впровадженням санкцій та наданням допомоги Україні.

Біля Храму Святого Апостола Андрія Первозванного, де під час окупації люди вимушені були хоронити вбитих, представники ОБСЕ дізналися про події, що відбувалися у місті, коли воно було захоплене російським агресором, зокрема про навмисні вбивства і катування.

А також про роботу криміналістів з різних країн і міжнародних організацій та допомогу «Червоного Хреста».

Про підтримку світу - з Президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ (ФОТО)
До

Розповідаючи про численних жертв російських солдатів, настоятель Храму отець Андрій наголосив, що тут не було великих боїв, не було українських військових, лише мирні жителі. Не дивлячись на це кожен третій, хто загинув під час окупації на Київщині, був вбитий у Бучі. У переважній більшості – а це близько 90 %, люди були застрелені. Про що свідчать проведені згодом криміналістичні експертизи.

«У період окупації нас тут було 3-3,5 тисячі, – розповів Бучанський міський голова Анатолій Федорук. – Решта громадян, завдяки наполегливості нашої влади і мужності водіїв, що були за кермом евакуаційних автобусів, змогли виїхати з міста під час зелених коридорів».

До 14 березня наші комунальні працівники їздили містом у білих халатах і забирали з вулиць, парків, скверів тіла вбитих. Після 14-го це вже було маже неможливим.

Отець Андрій розповів історію, свідком якої став особисто.

Неподалік від будинку, де він живе, рашисти розстріляли автомобіль, за кермом якого була жінка. Він із сусідами поховали її на узбіччі дороги, а на могилі поклали автомобільний номер, щоб потім було легше її ідентифікувати.

Анатолій Петрович познайомив гостей із фотовиставкою, на якій у перші дні квітня, відразу після деокупації, зняті кадри залишеної рашистами Бучі. Він зазначив, що найбільші звірства відбулися там, де були буряти і кадировці.

Пані Маргарета наголосила на важливості ухвалення рішень для зупинки кровопролиття і повернення миру в Україну та Європу.

Вірю в спільну перемогу з усім демократичним світом, аби жити в європейській державі, яка зробила свій вибір і відстоює його у боротьбі з рашизмом,- зазначив мер Бучі.

Війна не в Україні, війна йде на Сході Європи, а тому мирна дипломатія повинна працювати потужніше,- зазначили члени делегації.

У Бучі перебував і віце-президент ПА ОБСЄ Рейнгольд Лопатка, якого нещодавно призначено Спеціальним представником Асамблеї з питань парламентського діалогу щодо України. Тут займаються вирішенням проблем звільнених територій.

Як повідомили члени делегації , 6 липня заплановано проведення міжнародного заходу, який буде присвячено Україні, а питання мирної дипломатії будуть у пріоритеті роботи парламентарів Асамблеї ОБСЄ.