Січень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Київська облрада нагородила “кіборга” Віталія Баранова (ФОТО)

1 хвилина на читання

Напередодні Дня пам’яті захисників донецького аеропорту, які стояли за нього з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, у Київській обласній раді відзначили голову Ради учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС при Бучанській міській раді Віталія Баранова.

Вшановуючи незламність, мужність та неймовірний патріотизм наших «кіборгів», заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова відзначила Почесною грамотою та сувеніром «Георгій Побідоносець» підполковника Збройних сил України, який у найгарячіший час очолював 90-й окремий аеромобільно-десантний батальйон Віталія Баранова.

Київська облрада нагородила "кіборга" Віталія Баранова (ФОТО)

Віталія Баранова знають, як чесного і принципового комбата на псевдо «Біба». Фаховий військовий, із 20-річним стажем служби, до початку війни на сході України він перебував у запасі. Під час подій у лютому 2014 року одним із перших пішов до військкомату добровольцем, звідки був направлений до 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантної бригади ЗСУ. Коли командир батальйону Олег Кузьміних потрапив у полон, Баранов очолив підрозділ.

Побував у найгарячіших точках Донбасу ‑ Пісках, Водяному, Опитному, ДАПу, які стали символами героїзму українських воїнів і їхньої трагедії.

Як зазначила Тетяна Семенова, для кожного українця «кіборги» стали символом мужності та відданості ідеалам вільної й незалежної України.

«Вручаючи Вам відзнаку, я хочу подякувати від імені голови обласної ради Наталії Гунько, депутатського корпусу, усіх жителів Київщини, в Вашому обличчі, усім нашим героям, – живим і тим, які залишилися під руїнами донецького аеропорту. Навіть ворог називав «кіборгів» нескореними, а увесь світ досі вражений силою духу, стійкістю, відвагою й мужністю наших бійців», – сказала вона.

Згадуючи героїчний подвиг кіборгів

Серед бійців 90-го окремого аеромобільно-десантного батальйону три Герої України, щоправда, нагороджені вже посмертно: Іван Зубков, Ігор Брановицький та Максим Ридзанич.

Пригадуючи найскладніші бої за Донецький аеропорт, Віталій Баранов наголосив: «Ми говоримо, що оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні. Але є факт історії, де ще два дні наші захисники — група старшини Максима Ридзанича (позивний «Адам») перебувала у повному оточенні в приміщенні пожежного депо. Вони вийшли із Донецького аеропорту тільки 23 січня».

Тому, за словами «кіборга», оборона Донецького аеропорту тривала не 242 дні, а 244. Фактично, його оборона завершилася 23 січня, коли остання команда вийшла за межі летовища.

«Тоді ми насамперед воювали за простих українців, які в нас вірили і готові були віддати для нас останнє. «Кіборги» показали свою міць, що за кожен метр української  землі готові боротися до останнього подиху, до останньої каплі крові. Їхня мужність і безкорисливість є прикладом для наслідування для майбутніх поколінь. На їхньому досвіді варто вчитися, як треба любити свою батьківщину, і як потрібно її захищати», – вважає Віталій Баранов.