Кутя з пшениці. Рецепт Євгена Клопотенка
1 хв читання
Одна з найдавніших різдвяних традицій українського народу – кутя. Саме з неї починали святу вечерю, Різдво.
Крім того, кутю лишали на столі на ніч для предків, які пішли за межі світу. І вірили, що вони прийдуть вночі покуштувати святкову страву, тож залишали поруч із тарілкою ложки.
Кутю і зараз за традицією на другий день Різдва несуть кумам, хрещеним батькам, родичам.
Відомий кулінар Євген Клопотенко розповів, як готувати класичний варіант куті – із медом і сухофруктами. А його особистими родзинками рецепту є імбир і лимонна цедра.
«З цими доповненнями класична кутя з пшениці виходить особливо смачною», – вважає кухар.
ІНГРЕДІЄНТИ
1 склянка Пшениця
4 склянки Вода
50 г Вершкове масло (якщо готуєте Щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну)
2-3 ст. л. Мед
2 ст. л. Мак
1 жменя Волоські горіхи
100 г Курага
1 жменя Родзинки
1 шт. Лимон (цедра та сік)
1 см Корінь імбиру
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
Пшеницю (1 склянка) залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.
2. Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим. Вершкове масло, то варіант для Щедрої куті, тож якщо готуєте пісну, візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.
Добавьте 50 г сливочного масла
3. Курагу (100 г) наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.
4. Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.
5. Потім додайте мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.
6. Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
7. Лимон (1 шт.) добре помийте і обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці.
8. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.
9. Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.