Липень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Віолета Рибченко: «Мова – наше найбільше багатство»

1 хвилина на читання

Цього року 30 школярів із Київщини стали призерами щорічного фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

П’ятнадцятирічна Віолета Рибченко, учениця 11 класу Бучанської спеціалізованої загальноосвітньої школи №5 з поглибленим вивченням іноземних мов, здобула третє місце у секції «Польська мова».

«Бучанським новинам» Віолета розповіла, що з кожним роком конкурс стає більш серйозним, а деякі учні, з тих, хто посідає перші місця, можуть претендувати навіть на власні патенти. Це означає, що у них досить вагомі роботи.

Кожен проєкт, який брав участь у конкурсі МАН, обов’язково перевіряють на плагіат, також учні пишуть тестову роботу з профільного предмету і мають самі презентувати своє дослідження чи розробку.

Мама Віолети Олена Олександрівна Самолюк – вчителька початкових класів Бучанської СЗОШ №5, і сама неодноразово писала роботи на конкурс МАН. Одинадцятикласниця розмірковує, що, можливо, саме тому її зацікавило це наукове змагання ще дуже давно.

Дівчина переїхала до Бучі з Мелітополя Запорізької області в шостому класі. Як другу обов’язкову мову тоді обрала польську, яка її дуже захопила. Тож Віолета зраділа, коли вчителька польської мови Ганна Анатоліївна Витковська запропонувала саме їй підготувати роботу.

Над нею дівчина разом з вчителькою працювала близько двох років. Тема роботи: «Латинізми в польській мові», тобто запозичення з латині.

Опрацювання наукових джерел, пошук запозичених слів – саме цим активно займалась конкурсантка під час підготовки.

Найлегше було вивчити інформацію, яку зібрала, а ось знайти її досить нелегка робота, яка потребує багато зусиль та часу, – розповідає переможниця конкурсу. – Важливо  також правильно оформити її, щоб все відповідало вимогам.

Спочатку роботу потрібно надіслати на розгляд, потім триває етап захисту перед журі і останнє – презентація та відповіді на запитання на конференції з усіма учасниками своєї секції.

Віолета вважає, що участь в такому конкурсі допомогла їй підвищити свій рівень знань польської мови.

Здійснення дослідження збагатило мій досвід, дало змогу побачити спільні і відмінні риси між двома мовами. Вважаю, що моя робота може стати в пригоді тим, хто вивчає ці мови.

У школі дівчина дуже гарно навчається, а після закінчення 11 класу планує обрати професію архітектора, якою захоплюється. Віолетта дуже творча особистість. Уже встигла закінчити Бучанську дитячу школу мистецтв імені Л. Ревуцького, образотворчий відділ. І продовжує навчатись музики, клас фортепіано.

– Сьогодення вимагає від нас активної життєвої позиції, – вважає дівчина. – А отже, дитина повинна навчатися, розвиватися, працювати над собою не тільки на уроці, а щодня, щогодини, щомиті.