Березень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Поради фахівця: підготовка картоплі до посадки

1 хвилина на читання
Провідний спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Ірина Феоктістова детально роз’яснила, як треба проводити яровизацію бульб, розповіла про способи пророщування, дала рецепти живильних розчинів, щоб картопля не уражалася шкідливими бактеріями та грибками і дала згодом гарний врожай.

Починати підготовку картоплі до посадки можна вже в березні. Доведено, що яровизація підвищує урожай картоплі на 40-50%. Такі бульби дають дружні потужні сходи вже через 15-20 днів після посадки, і врожай виходить більш раннім. Недостатньо прогріті й слабо пророслі бульби будуть довго перебувати  в землі без помітного розвитку, дадуть зріджені  або нерівномірні сходи. Чим довше материнські бульби перебувають під землею, тим більше вони ушкоджуються ґрунтовими шкідниками, інфікуються грибковими хворобами. Пізні сходи картоплі створюють сприятливі умови для розвитку бур`янів.

Найбільш природно йде яровизація картоплі, якщо посадковий матеріал  пророщують перед посадкою протягом 20-30 днів за температури 12-15  градусів. Однак якщо немає  можливості  витягти картоплю в ранній термін і складно підтримувати необхідну температуру, прогрівати бульби можна пізніше, за 15-20 днів до посадки, але за більш високої (кімнатної) температури. Вологість повітря в період пророщення повинна бути в межах 85-95%, щоб бульби не підсихали. Для підтримки оптимальної вологості картоплю потрібно збризкувати водою  або розкладати в приміщенні вологу мішковину.

Якщо до посадки ще не менше місяця, а бульби вже всі в паростках, їх бажано просто обламати. Таким чином, ви стимулюєте пробудження сплячих бруньок. Але короткі не засохлі паростки без виразок і рудих плям, з непочорнілими верхівками (навіть якщо навколо них  утворилися дрібні корінці) можна залишити, крім цього обов’язково зволожити їх водою тієї ж температури, що в погребі. В той час, всі довгі,засохлі й почорнілі та надламані паростки потрібно видалити. Нитковидні паростки з новоутвореними дрібними бульбами слід також видалити. Причиною нитковидності можуть бути інфекційні хвороби чи фактори.

 Пам’ятайте, що кожне обламування паростків знижує майбутній урожай на 12-25%, а деякі сорти після двох обламувань паростків можуть взагалі не дати сходів.  Краще не допускати проростання картоплі раніше часу.

Є два способи пророщування картоплі – сухий та вологий

СУХИЙ СПОСІБ

У цьому випадку, бульби залишаються сухими, обприскування проводиться час від часу. Перевага методу полягає в тому, що картопля менше піддається грибковим захворюванням. Пророщування бажано проводити на світлі, незалежно від того, чи була картопля озеленена восени. По-перше, в темноті виростають довші та більш тендітні паростки, які під час посадки елементарно зламаються. По-друге, під впливом сонячних променів бульби зеленіють – це утворюється природний інсектицид і фунгіцид соланін. За рахунок його вмісту бульби менше хворіють грибком і стають неїстівними для багатьох комах-шкідників.

Для сухого способу картоплю можна розмістити: на підлозі в 1-2 шари, на стелажах, на балконі або лоджії, нанизаними на дріт. Під час розміщення садивного матеріалу на стелажах, полиці робіть на відстані не менше 30 см одна від одної, тоді світла вистачить усім бульбам. Нанизана картопля дозволяє заощадити місце, адже її можна розмістити на балконі, лоджії, а якщо на вулиці досить тепло, то і винести надвір. Для розміщення бульби на підлозі варто врахувати кілька моментів: вам знадобиться досить багато вільного місця в опалювальному і світлому приміщенні. Часто в будинках бувають холодні підлоги, тому температуру необхідно вимірювати саме біля їх поверхні. Картоплю бажано щодня обприскувати з пульверизатора і перевертати раз на 2-3 дні. Можна обробити бульби живильними розчинами макро- і мікродобрив – доведено, що це прискорює сходи, підсилює вегетацію й бульбоутворення, підвищує урожайність. Добрива стимулюють також розкладання живильних речовин, що втримуються в материнській бульбі. 

Рецепт розчину для замочування бульб:  карбамід або аміачна селітра – 40 г, моно фосфат калію – 20 г, борна кислота –15 г, мідний купорос – 2 г, перманганат калію – 0,5 г, вода – до 10 л.   Одним   літром такого розчину за допомогою обприскувача  можна зволожити 50-75 кг бульб. Обробку можна повторювати щотижня протягом  всієї яровизації. Після правильного пророщування картоплі сухим способом у вас будуть бульби з кількома пагонами довжиною до 3 см, на яких чітко видно білі точки – зачатки корінців.

ВОЛОГИЙ СПОСІБ

Назва методу говорить сама за себе – бульби поміщають у вологе середовище. Для цього найчастіше використовують: перліт або торф. Деякі городники в якості субстрату обирають пісок або тирсу, що небажано. Пісок слабо проводить повітря, тому картопля задихається, починає гнити або вражається грибком. А тирсі за рахунок нерівномірного зволоження картоплини можуть підгнивати. А ще в тирсі часто живуть збудники різних інфекцій і личинки жуків-шкідників. У торфі грибка немає, зате є багато корисних для бульб речовин. Мінусів у цього субстрату всього два: його легко можна перезволожити, тому будьте обережні під час поливів; кислотність субстрату завелика для картоплі, щоб знизити цей показник, бажано додавати золу.

 Перліт – це ідеальний варіант. Він чудово пропускає воду і його майже неможливо перезволожити.

Бульби в ньому не хворіють грибком. Коли ви визначилися із субстратом, візьміть ящик, застеліть його дно папером або поліетиленом, а потім пошарово викладайте субстрат і бульби, поки контейнер не заповниться доверху. Ящики повинні стояти в приміщенні з температурою +15°С. Після підготовки картоплі до посадки вологим способом у вас будуть бульби з паростками 3-5 см і численними корінцями. Однак варто контролювати розвиток паростків, не допускаючи  їхнього переростання (довжина не більше 1,5-2 см),  для цього температуру в приміщенні  за необхідності знижують. Під час вологого дорощування  рекомендується  проводити 1-2 підгодівлі розчином добрив, таким як і при сухому способі.

Поради, що робити безпосередньо перед поадкою картоплі – у наступному матеріалі.

Нагадаємо, Бучанські лікарі радять споживати менше солі і розповідають переваги і користь цього.