fbpx

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бучанські лікарі: варто споживати менше солі – переваги і користь

1 min read

За даними вчених: українці вживають солі вдвічі більше, ніж рекомендується

– Вживання занадто великої кількості солі може призвести до низки проблем зі здоров’ям, зокрема стати причиною високого артеріального тиску та хвороб серця, – попереджають лікарі Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги. – Для запобігання цим захворюванням, ВООЗ рекомендує дорослим споживати менше 5 г солі на добу.

За даними дослідження STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу. Це більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень — 5 г на добу. Лише 13% населення споживали солі менше цього рівня.

Як їсти менше солі щодня?

  • ? уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, тому уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено;
  • ? обмежте споживання таких продуктів, як хліб, технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, солені овочі та готові соуси;
  • ? готуючи страви, додавайте свіжі трави та спеції замість солі;
  • ? приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина, або додавайте корисну рослинну олію замість майонезу чи соусів;
  • ? додавайте сіль наприкінці готування, а ще краще — уже до готової страви на тарілці;
  • ? споживайте йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в українців.

Знадобиться час, щоби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі. Але як тільки ви звикнете, ви отримуватимете більше задоволення від їжі та звертатимете увагу на ширший діапазон смаків. Та головне — отримаєте багато переваг на користь свого здоров’я.

Нагадаємо, лікарі БЦПМСД розповіли, що важливо регулярно отримувати залізо, а також вітамін B12, фолієву кислоту і білок, аби уникнути анемії. Отримати ці поживні речовини можна, дотримуючись збалансованої дієти.