Листопад 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Топ-7 корисних властивостей сиру

1 хвилина на читання

У чудовому місті Буча є невеличке, але незвичайне Королівство – Сирне. Проживають у тому Королівстві сири різноманітні: тверді (варені, не варені, з чедеризацією) та м’які (з пліснявою). Чому ж варто завітати до Сирного Королівства і що ви там зможете побачити?

Сир – не тільки смачний, але й дуже корисний продукт, який містить необхідні для організму білки, жири, мікроелементи і вітаміни. Але кожний вид сиру корисний по-своєму. Це залежить від його твердості, ступеня дозрівання, складу мікрофлори, виду використовуваного молока.

У Сирному Королівстві представлено різні види сиру, який має чудотворні властивості для людського організму, про які ви, мабуть, і не здогадувались.

Давайте будемо знайомитися з ними:

1. Твердий сир містить більше корисних поживних елементів

Відповідно в  кілограмі сиру в 10 разів більше поживних елементів, ніж в сирому молоці. Яких саме, визначається мікрофлорою цього продукту. Наприклад, в твердому сирі можуть міститися необхідні для організму біфідобактерії. Вони з’являються в організмі людини відразу після народження, чудово чинять опір створеному жовчному середовищу і сприяють виробленню ферментів для нормального стану здоров’я.

2. Твердий сир легко засвоюється

Сир містить молочний жир, який плавиться навіть за невисокої температури. Тому швидко і майже повністю засвоюється людським організмом.

Як правило, існують сири 60, 50, 45 і 25% жирності. На перший погляд може здатися, що це шалені цифри, адже не хочеться їсти зайві жири. Однак не поспішайте робити висновки. Тут важливо розуміти, як саме він вираховується. Почнемо з того, що твердий сир на 50% складається з вологи і на 50% із сухої речовини. Відсоток жирності вказується не щодо всієї маси сиру, а щодо саме сухої речовини. Якщо вказано, що жирність сиру гауда – 50%, це означає, що в 100 г сиру міститься 25 г жиру (на 100 г ваги припадає 50 г сухої речовини, 50% якого і становить 25 г).

3. Твердий сир містить більше білка, ніж м’ясо

Білок – важливий будівельний матеріал нашого організму. З нього складається кожна його клітина, він входить до складу всіх тканин і органів. У твердому сирі міститься 20% білка, що врази більше, ніж у м’ясі. При цьому, на відміну від жирів, кількість білків вираховується із загальної маси.

Якість білка в сирі залежить від ступеня дозрівання cиру. Чим довше сир дозріває, тим більш легкозасвоюваним буде білок. У Сирному Королівстві є сири з різноманітним часом витримки – від молодих (2-3 місяці) до старих та екстрастарих (1-1,5 року). Найстаріший, який є нині в асортименті – сир Zwart (4 роки витримки). При тривалому дозріванні (від  року до 2-ох) відсоток засвоюваності може досягати позначки 98%.

Білки мають бути в нашому харчуванні щодня. В середньому рекомендується вживати білок в розрахунку – 1 г на 1 кг ваги. У 100 г твердого сиру міститься в середньому 20 г сиру. Відповідно, досить з’їсти 100 г, щоб наситити організм необхідною нормою і уникнути небезпечного для організму дефіциту білка.

4. Сир багатий на вітаміни С і групи В

Вітамін С необхідний для нормального перебігу життєво важливих процесів організму. Він зміцнює імунітет і підвищує еластичність судин, робить організм більш стійким до впливу токсинів, важких металів і радіації, перешкоджає накопиченню шкідливих продуктів обміну речовин в організмі.

Вітаміни групи В благотворно впливають на кров, підвищують працездатність, сприяють виробленню енергії.

5. Сир – джерело кальцію

Кальцій потрібен для зубної емалі і кісток, які формуються за його рахунок. Він знижує проникність і крихкість судин, бере участь в процесах згортання крові, активує ендокринні залози і деякі ферменти, регулює кислотно-лужний баланс організму, допомагає інсуліну всмоктувати в клітини глюкозу, нормалізує серцевий ритм, регулює м’язову активність.

6. Сир – захисник печінки

Він може запобігти захворюванню на рак печінки і поліпшити її здоров’я. Такої думки дійшли в техаському університеті A & M, виявивши в сирі спермидин. Він захищає від фіброзу печінки і гепатоцелюлярної карциноми – найпоширеніших типів раку цього органу.

7. Твердий сир дозволений у разі непереносимості лактози

Як вже зазначалося, твердий сир – це продукт тривалого дозрівання. У процесі дозрівання сиру в ньому руйнується лактоза, яка не засвоюється організмом більшості людей, викликаючи порушення в роботі травної системи. Вважається, що мінімальний термін дозрівання твердого сиру становить 2 місяці. В асортименті Сирного Королівства є спеціальний вегетаріанський безлактозний сир Джерсі – вміст лактози менше 0,1 г на 100 г продукту – він чудово підходить для людей, які не переносять лактозу.

Ну що тепер ви скажете ? Чи змінилась ваша думка про сир?

А для того, щоб відчути на смак сири та обрати собі улюбленця, потрібно завітати до Сирного Королівства у місті Буча, що розташовується за адресою: вулиця Нове Шосе, 14.

Також в асортименті Сирного Королівства є різноманітні вина – можна вибрати композицію на свій смак. Наприклад, біле легке вино та молодий сир, або ж старий сир та червоне сухе вино. Кому як подобається. До сиру варто додати соус або джем. Ще можна скуштувати вафлі з Нідерландів, різноманітні цукерки та багато-багато іншого.

Досліджувала Роза Яздані