Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
16.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Як налаштувати дитину на навчання після канікул

1 хвилина на читання

Повертатися до шкільного ритму після тривалого відпочинку зазвичай не дуже просто. Навіть якщо дитина любить ходити до освітнього закладу, але можливість під час канікул спати, скільки захочеться, гратися та розважатися швидко збиває зі звичного робочого ритму. Тож учням доводиться знову звикати до життя за графіком.

Як же допомогти дитині налаштуватися на навчальні будні й уникнути додаткового стресу?
Пропонуємо звернути увагу на такі поради:

  1. Нормалізувати режим сну
    Під час канікул школярі забули про ранкові підйоми й звикли вечором пізніше йти до ліжка. Тож тепер необхідно звернути увагу на самопочуття дитини. Якщо бачите, що вранці вона млява, роздратована — додайте кілька годин сну.
  2. Подбати про здорове харчування
    Після канікул у дитини може спостерігатися швидка втомлюваність та зниження працездатності. Відтак необхідно забезпечити їй повноцінний раціон. У ньому обов’язково мають бути свіжі овочі та фрукти, м’ясо, риба та злаки. А от продукти, які краще виключити з дитячого раціону, ми описали в попередній статті.
    Потрібно подбати про корисні перекуси дитини на перерві: в ланч-бокс школярам можна покласти сухофрукти, фрукти, домашні сендвічі з цільнозернового хліба із сиром і шматочками овочів тощо.
  3. Уникати надмірного навантаження
    Не варто тиснути на школярів на початку навчання. Потрібно дати дитині можливість поступово повернутися до навантаження. Якщо учень приносить додому не найвищі оцінки в перші тижні навчання — не дратуйтеся й не сваріть його, поступово він втягнеться в навчальний процес. Просто школярам на початку важко зібратися з думками — занадто свіжі враження про безтурботні дні.
    Ми часто схильні перебільшувати значення оцінок. Вони важливі, але сенс дитинства, стосунків і життя не в них. Дитина має відчувати, що батьки люблять її завжди й за будь-яких обставин, а не хвилюватися через черговий розбір польотів стосовно низьких балів.
    Доповнювати режим позашкільними гуртками та додатковими заняттями потрібно також поступово та дозовано. Надмірні навантаження на початку навчального семестру не будуть ефективними. Курси іноземної мови, заняття з репетиторами можуть поки що зачекати. А от спортом і музикою краще починати займатись одразу, якщо це подобається дитині. Головне правило: частіше запитувати сина/доньку, чим вони справді цікавляться та захоплюються.