Зимовий кошик здоров’я
2 хв читанняКоли ви йдете в магазин купувати продукти, то стаєте перед неймовірно важким завдання – придбати не тільки смачні харчі, а й корисні, особливо взимку.
Тому «БН» спробували розібратися в цьому питанні та провівши моніторинг супермаркетів зробили такі підсумки.
Отже, справжнім кладезем вітамінів зимою на полицях магазинів є овочі, які були вирощені влітку та мають властивість зберігатися весь зимовий період.
До свого кошику здоров’я ви сміливо можете класти: стару капусту, моркву, буряк, картоплю, часник, ріпчасту цибулю, чорну редьку
До речі, чорна редька неймовірно корисна зимою. Її сік з’єднаний з медом – чудовий сироп для профілактики бронхітів, кашлю та застуди. Ви можете додавати редьку у вітамінні салати, що зміцнить не тільки ваш імунітет, але й може покращити смакові якості страви. Експериментуйте, поєднуйте овочі, добавляючи в них сухарики та горіхи, твердий сир та яйця, приправляйте все корисною оливковою олією або легким йогуртом й отримайте корисну, поживну й смачну страву для всієї родини.
Серед фруктів рекомендують вживати ті, які саме в зимовий період набувають піку свого дозрівання та мають найкращі якості та властивості
Серед них неймовірно корисні гранат та хурма. До вживання взимку радять також додати ківі, будь-які сорти цитрусових – апельсини, мандарини, грейпфрути та лимони. Не забуваймо про корисні авокадо, яблука та банани.
В супермаркеті варто звернути увагу на заморожені овочеві мікси
Вони складаються з неймовірної кількості заготовок з поживних плодів: броколі, спаржи, грибів, квасолі, моркви, буряка, горошоку, кукурудзи та зелені.
З овочевого асорті ви можете приготувати надзвичайно смачні та корисні страви, особливо для дітей, які в зимовий період не тільки потребують вітамінів, а й бажають чогось незвичного та смачненького: рагу, запіканку, ризото чи відкритий пиріг.
Окрім овочів та фруктів зверніть свою увагу на рибу, яка є джерелом легкозасвоюваного білка і поліненасичених жирних кислот сімейства омега-3
У рибі міститься більше 20% білка, який є важливим будівельним матеріалом організму людини. Також вона містить цінний набір корисних речовин, ферментів макро та мікроелементів – амінокислоти, йод, фтор, кальцій, магній і залізо. Є в рибі і цинк, селен, фосфор, бром, А також Вітаміни А, D, F, E, C, PP, H і групи В. Корисні всі породи риби. Навіть мойва – найдоступніша за ціною риба багата білком (близько 23%), йодом, калієм, натрієм і поліненасиченими жирними кислотами. А ось оселедець в будь-якому вигляді (свіжий, підсмажений, запечена і солона) дуже корисний взимку.
Не забувайте в свій зимовий кошик здоров’я додати молочні продукти та деяку консервацію
Наприклад, консервована квасоля – це неабияке джерело будівельного матеріалу і енергії для людського організму.