Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
02.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Першим власником ID-карти з електронним підписом став президент Зеленський

1 хвилина на читання

В Україні відсьогодні, 5 січня, можна отримати Кваліфікований електронний підпис (КЕП) на ID–карту. Про це повідомили у Департаменті комунікації МВС України.

Першим громадянином України, який скористався безкоштовною послугою міграційної служби, став президент України. Кваліфікований електронний підпис було записано на новий паспорт у формі ID-картки президента, отриманий ним замість старого паспорта-книжечки.

У МВС зауважили, що нова послуга абсолютно безкоштовна та дає ряд переваг у електронному сервісі, як державних органів, так і бізнесу.

ID–карта видається на основі Єдиного державного реєстру та має надійний захист, містить біометричні дані та дані обміну між всіма реєстрами.

«Сьогодні ми презентуємо ID – карту, як носій електронного підпису. Це можливе зчитування даних всіма операційними системами, перевірка достовірності даних, інструмент автоматизованої ідентифікації та використання у якості надійного захисту за рахунок електронного підпису. Це означає, що ви можете користуватися електронними сервісами. Як державного органу, так і бізнесу. В тому числі реєструвати бізнес. З сьогоднішнього дня електронний підпис на ID – карту можна отримати безкоштовно», – зазначив Арсен Аваков.

«Президент України долучився до 4,4 мільйонів власників сучасних ID-карток. Він став першим, хто скористався новим сервісом МВС – отримав кваліфікований електронний підпис на чіп ID. Тепер кожен власник ID може отримати КЕП», – додав міністр.Міністр зазначив, що вже за два тижні МВС презентує фото-, відеофіксацію порушень на дорогах та електронний образ паспорту.

Вказується, що послуга доступна для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами: одразу після отримання нової ID-картки у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи; записати на раніше видану ID-картку у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.Для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.