Крафтове з Київщини: родина Кириленків про виготовлення сиру
1 хв читання
Чи завжди яскраве пакування в супермаркетах означає високу якість продукції? Зовсім ні! Історія локального бізнесу з Блиставиці (Бучанська громада) це підтверджує.
Сьогодні розповідаємо про «Сирне ательє» родини Кириленків – виробництво, що впевнено руйнує стереотипи про фермерство в Україні.
Команда «БН» познайомилася з Анастасією, засновницею ферми, під час фестивалю «Lokalist» у Бучі, де сім’я Кириленків презентувала свою продукцію. Уже на початку розмови вона наголосила, що її мета як виробниці не лише продавати сир, а й популяризувати крафтову продукцію.


«У нашій країні є багато локальних продуктів високого рівня, але не всі про це знають», – зазначає підприємниця.
З чого все почалося?
За словами Анастасії, бажання завести першу козу виникло спонтанно. Хоча передумови до того, що вона пов’яже свою професію із тваринами, були й раніше, жінка на них просто не зважала і тривалий час працювала у сфері економіки.
Переломний момент настав тоді, коли вона скуштувала домашній сир свого друга. Дізнавшись, що він українського виробництва, а не французького, Анастасія надихнулася й зрозуміла: найкраще – це своє.


У 2020 році, під час карантину, разом із чоловіком вона придбала першу кізочку Лесю. Так почалася історія, яка згодом переросла у повноцінну ферму. Нині в родини вже понад 10 кіз, четверо козенят та один цап.
«Ми не зупиняємося, а постійно зростаємо», – додає Анастасія.
Чому саме вони?
Головний секрет успіху – любов до своєї справи.
Попри те, що ферма невеликого масштабу й від заснування минуло не так багато часу, «Сирне ательє» гідно представляє українське виробництво. Це зовсім не стереотипна картинка сільського господарства, де працівники по вуха в сіні, а тварини стоять у багнюці. Тут усе облаштовано за нормами та обладнано професійною технікою.


«Ми контролюємо весь процес виготовлення нашої продукції – від отримання молока до його перетворення на сир. Якість – це те, що робить нас особливими», – підкреслює фермерка.


Сьогодні рогаті улюбленці мають свій окремий простір, а «Сирне ательє» офіційно зареєстроване як ФОП і отримало державну реєстрацію виробничих потужностей.
Анастасія також анонсувала, що вже навесні 2026 року всі охочі зможуть відвідати ферму з екскурсією та познайомитися з кізочками.
«Нам усім іноді хочеться побувати на природі – це своєрідна терапія. Тут можна буде погодувати козенят і влаштувати пікнік просто неба», – додає вона.
Ми впевнено заявили: ми є!
«Сирне ательє» не зупиняється на досягнутому – тут постійно розвиваються не лише у виробництві, а й у професійних навичках. Анастасія бере участь у міжнародних майстер-класах, виступає спікеркою, а продукцію ферми можна зустріти на фестивалях по всій Україні.
27 вересня ательє здобуло ще одну нагороду — бронзову медаль на Національному конкурсі сирів ProCheese Awards 2025. У змаганні взяли участь виробники з усіх регіонів країни, а продукцію оцінювали експерти з Великої Британії, Німеччини, Франції та Польщі.



«Наші виробники дуже багато вміють. Хотілося б, щоб люди більше звертали увагу на цей продукт – він справді недооцінений», – наголошує власниця.
Кілька років тому Анастасія відвідала фестиваль сиру в Італії й остаточно зрозуміла: її головна місія – популяризувати локальне та доводити, що український крафт є конкурентоспроможним.
«Протягом усього нашого існування я буду на цьому наголошувати. Ми – приклад того, що українське крафтове точно не соромно показати світові», – підкреслює вона.
Попри активну професійну діяльність, Анастасія реалізувала себе і в материнстві: разом із чоловіком вони виховують трьох синів — шести й восьми років та п’ятимісячного малюка.
Вона зізнається, що поєднувати ці ролі нелегко:
«Бути мамою та керівницею бізнесу – це складно. Але моя родина – це моя команда і моя підтримка», – каже Анастасія.

