Календар

Жовтень 2025
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Архіви

07.10.2025

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Крафтове з Київщини: родина Кириленків про виготовлення сиру

1 хв читання

Чи завжди яскраве пакування в супермаркетах означає високу якість продукції? Зовсім ні! Історія локального бізнесу з Блиставиці (Бучанська громада) це підтверджує.

Сьогодні розповідаємо про «Сирне ательє» родини Кириленків – виробництво, що впевнено руйнує стереотипи про фермерство в Україні.

Команда «БН» познайомилася з Анастасією, засновницею ферми, під час фестивалю «Lokalist» у Бучі, де сім’я Кириленків презентувала свою продукцію. Уже на початку розмови вона наголосила, що її мета як виробниці не лише продавати сир, а й популяризувати крафтову продукцію.

«У нашій країні є багато локальних продуктів високого рівня, але не всі про це знають», – зазначає підприємниця.

З чого все почалося?

За словами Анастасії, бажання завести першу козу виникло спонтанно. Хоча передумови до того, що вона пов’яже свою професію із тваринами, були й раніше, жінка на них просто не зважала і тривалий час працювала у сфері економіки.

Переломний момент настав тоді, коли вона скуштувала домашній сир свого друга. Дізнавшись, що він українського виробництва, а не французького, Анастасія надихнулася й зрозуміла: найкраще – це своє.

У 2020 році, під час карантину, разом із чоловіком вона придбала першу кізочку Лесю. Так почалася історія, яка згодом переросла у повноцінну ферму. Нині в родини вже понад 10 кіз, четверо козенят та один цап.

«Ми не зупиняємося, а постійно зростаємо», – додає Анастасія.

Чому саме вони?

 Головний секрет успіху – любов до своєї справи.

Попри те, що ферма невеликого масштабу й від заснування минуло не так багато часу, «Сирне ательє» гідно представляє українське виробництво. Це зовсім не стереотипна картинка сільського господарства, де працівники по вуха в сіні, а тварини стоять у багнюці. Тут усе облаштовано за нормами та обладнано професійною технікою.

«Ми контролюємо весь процес виготовлення нашої продукції – від отримання молока до його перетворення на сир. Якість – це те, що робить нас особливими», – підкреслює фермерка.

Сьогодні рогаті улюбленці мають свій окремий простір, а «Сирне ательє» офіційно зареєстроване як ФОП і отримало державну реєстрацію виробничих потужностей.

Анастасія також анонсувала, що вже навесні 2026 року всі охочі зможуть відвідати ферму з екскурсією та познайомитися з кізочками.

«Нам усім іноді хочеться побувати на природі – це своєрідна терапія. Тут можна буде погодувати козенят і влаштувати пікнік просто неба», – додає вона.

Ми впевнено заявили: ми є!

«Сирне ательє» не зупиняється на досягнутому – тут постійно розвиваються не лише у виробництві, а й у професійних навичках. Анастасія бере участь у міжнародних майстер-класах, виступає спікеркою, а продукцію ферми можна зустріти на фестивалях по всій Україні.

27 вересня ательє здобуло ще одну нагороду — бронзову медаль на Національному конкурсі сирів ProCheese Awards 2025. У змаганні взяли участь  виробники з усіх регіонів країни, а продукцію оцінювали експерти з Великої Британії, Німеччини, Франції та Польщі.

«Наші виробники дуже багато вміють. Хотілося б, щоб люди більше звертали увагу на цей продукт – він справді недооцінений», – наголошує власниця.

Кілька років тому Анастасія відвідала фестиваль сиру в Італії й остаточно зрозуміла: її головна місія – популяризувати локальне та доводити, що український крафт є конкурентоспроможним.

«Протягом усього нашого існування я буду на цьому наголошувати. Ми – приклад того, що українське крафтове точно не соромно показати світові», – підкреслює вона.

Попри активну професійну діяльність, Анастасія реалізувала себе і в материнстві: разом із чоловіком вони виховують трьох синів — шести й восьми років та п’ятимісячного малюка.

Вона зізнається, що поєднувати ці ролі нелегко:

«Бути мамою та керівницею бізнесу – це складно. Але моя родина – це моя команда і моя підтримка», – каже Анастасія.

Залишити відповідь