Червень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Посол Великої Британії про Бучу: «Мешканці пройшли через пекло» (ФОТО)

1 хвилина на читання

Зранку у Бучу приїздила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, яка поспілкувалася із Бучанським міським головою Анатолієм Федоруком і відвідала місце масового поховання вбитих людей під час окупації, дитячу точку «Спільно» на Київській площі, місцеву прокуратуру і зруй    нований «Епіцентр».

“Я відвідала Бучу сьогодні. Мешканці пройшли через пекло. Я відвідала братську могилу. Розмовляла з батьками та дітьми. Діти говорили про сирени та стрілянину. Обговорили відновлення з мером. І справедливість із прокурорами. Пишаюся, що британська гуманітарна підтримка допомагає”, – йдеться у повідомленні.

Під час розмови у міській раді Анатолій Федорук розповів Мелінді Сіммонс про перші дні війни та період окупації. Зазначив, що цивільних людей російські військові використовували як щит, тож найбільше було вбитих і закатованих саме у тих мікрорайонах, де вони базувалися.

Далі поспілкувалися про відновлення Бучанської громади, також про можливі варіанти співпраці та допомоги зі сторони Великої Британії.

Обговорено під час зустрічі важливі питання щодо відбудови громади, налагодження співпраці з міжнародними фондами, вибудову моделі city-to-city, внутрішню міграцію у країні, забезпечення житлом тих, хто втратив його у результаті воєнних дій.

Вдячний країнам, які направили слідчих для роботи з розстріляними і закатованими та підтримують усіляко Україну у потребі якомога швидше передати зібрану доказову базу до суду, аби зупинити рашизм,- наголосив у ході зустрічі Бучанський міський голова. – Таким чином ми досягнемо справедливості в цивілізований спосіб.

Очевидно, що без відновлення роботи бізнесу, розвитку територій, відновлення і створення робочих місць досягнути результатів буде складно. Саме тому внутрішні інвестиції і будівництво логістичного центру в рамках проекту Bucha Tehno Garden можуть комплексно вирішити питання.

Саме на економічній складовій підтримки і сконцентрують допомогу представники 80 компаній – представників англійського бізнесу, які за словами Пані посла 17 червня проведуть конференцію. Йтиметься і про те, як координувати роботу фондів, які готові залучати кошти для відновлення України.

«Дуже рада бути тут. Але мені дуже сумно, що у вас таке відбулося. Мені дуже важливо розповісти людям, що відбулося у Бучі», – зазначила Пані посол.

Вона запитувала, як тепер почуваються люди, що відчувають. Цікавилася про розслідування злочинів російських військових проти цивільного населення. А також якої допомоги потребує наша громада.

Під час відвідин дитячої точки «Спільно» юний бучанець Михайло Соколовський передав пані Мелінді листа для Бориса Джонсона.

Родина Соколовських – переселенці з Луганська, який вони полишили у 2014 році, коли там розпочалися бойові дії. Війна наздогнала сім’ю у їх новому місті – в Бучі. Рідну тітку Михайла – Наталію Соколовську, 4 березня вбили в Бучі, коли її родина намагалися евакуюватися. Автомобіль розстріляли на виїзді з міста. Поранений чоловік намагався витягти підстрелену Наталію з машини, але в транспорт поцілили ще одним снарядом. Машина, а з нею і жінка згоріли.

Нагадаємо, нещодавно Бучу також відвідували посол США Бріджит Брінк, глава МЗС Франції Катрін Колонна та прем’єрка Фінляндії Санна Марін.