Січень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Кутя з пшениці. Рецепт Євгена Клопотенка

1 хвилина на читання

Одна з найдавніших різдвяних традицій українського народу – кутя. Саме з неї починали святу вечерю, Різдво.

Крім того, кутю лишали на столі на ніч для предків, які пішли за межі світу. І вірили, що вони прийдуть вночі покуштувати святкову страву, тож залишали поруч із тарілкою ложки.

Кутю і зараз за традицією на другий день Різдва несуть кумам, хрещеним батькам, родичам.

Відомий кулінар Євген Клопотенко розповів, як готувати класичний варіант куті – із медом і сухофруктами. А його особистими родзинками рецепту є імбир і лимонна цедра.

«З цими доповненнями класична кутя з пшениці виходить особливо смачною», – вважає кухар.

ІНГРЕДІЄНТИ

1 склянка Пшениця

4 склянки Вода

50 г Вершкове масло (якщо готуєте Щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну)

2-3 ст. л. Мед

2 ст. л. Мак

1 жменя Волоські горіхи

100 г Курага

1 жменя Родзинки

1 шт. Лимон (цедра та сік)

1 см Корінь імбиру

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

Пшеницю (1 склянка) залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.

2. Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим. Вершкове масло, то варіант для Щедрої куті, тож якщо готуєте пісну, візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.

Добавьте 50 г сливочного масла

3. Курагу (100 г) наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.

4. Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.

5. Потім додайте мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.

6. Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

7. Лимон (1 шт.) добре помийте і обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці.

8. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.

9. Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.