Вересень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
30.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Клуб кінолога: чому заборони не допомагають

1 хвилина на читання

Іноді забороняти собаці ті чи інші речі доводиться все життя. І начебто вихованець нічому не вчиться … Чому ж заборони не допомагають? Роз’яснюють фахівці Кінологічного центру поліції в Київській області.

Все дуже просто.

Собака ніколи не робить нічого «просто так».

Будь-яка поведінка заснована на потребі собаки. Точніше, бажанні цю потребу задовольнити. Коли жарко, собака шукає прохолодне місце. Коли хоче пити, шукає воду. Коли хоче їсти, шукає можливість отримати їжу. І так з абсолютно будь-якою потребою – всі вони повинні бути задоволені, тим або іншим способом.

Але що відбувається, коли ви просто забороняєте щось собаці? Та нічого хорошого. Потреба залишається не задоволеною. Мотивація нікуди не дівається.

До того ж, заборони нічому не вчать. Гавкати, щоб випросити шматочок їжі, не можна – а що можна? Ви не пропонуєте собаці іншого способу взаємодії.

І собака наполягає на своєму. Або шукає інший спосіб отримати бажане. І не факт, до речі, що цей «інший спосіб» сподобається вам більше.

Але що ж робити, якщо заборони нічому не вчать собаку?

Якщо собака поводить себе «погано» (з вашої точки зору), варто зробити як мінімум 3 речі:

  • Не допускати небажаної поведінки. Можна організовувати умови життя собаки або використовувати засоби контролю, щоб небажана поведінка не проявлялася.
  • В той же час надати собаці можливість задовольнити потребу прийнятним для вас способом. Сюди ж входить навчання правильній поведінці замість «неправильної».
  • Підкріплювати бажану поведінку. І тут важливо не скупитися. Адже та поведінка, яка підкріплюється, проявляється все частіше.

Таким чином собака навчиться поводитися правильно, і у вас не буде приводу блокувати ту чи іншу поведінку заборонами.