Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Вівсянка: в чому її користь

1 хвилина на читання

Ми звикли, що вівсяна каша є корисним та дієтичним сніданком, яка живить наш організм енергією та здоров’ям на весь день. Проте, останнім часом думки дієтологів щодо беззаперечної користі сніданку з вівсянкою розходяться.

 «Бучанські новини» спробували розібратися, яка ж вона — вівсяна каша, у чому користь, і чи можуть бути небезпеки.

Цільні зерна або пластівці?

Більшість корисних властивостей вівсянки притаманні виключно для вівсяної каші, приготованої із цільних зерен. А такі популярні каші швидкого приготування, пластівці та мюслі не принесуть і половини заявленої користі нашому організму, а бо й гірше — можуть зашкодити.

Причиною цьому — технологічна обробка та ступінь подрібнення зерен. Чим більше — тим менше корисних елементів залишається у продукті. Зате залишається велика кількість крохмалю, який розпадаючись перетворюється у цукор. Такий постійний вплив на підшлункову залозу може привести до цукрового діабету, не кажучи вже про зайві сантиметри на талії. Позаяк, користь вівсянки миттєвого приготування є досить сумнівною..

Калорійність каші

Енергетична цінність вівсяної каші напряму залежить від способу приготування та добавок.

  • Середня калорійність чистої вівсяної каші на воді — не більше 88 кал/100 г.
  • Калорійність вівсянки на молоці, але без будь-яких інших добавок — близько 102 ккал/100 г.
  • А при додаванні цукру, масла, горіхів та сухофруктів калорійність каші може доходити до 300 ккал/100 г.

Користь

  • Вівсянка знижує рівень цукру і холестерину в крові, захищає шкіру від подразнень. Фосфор і кальцій зміцнюють кісткову систему, коріння волосся і нігтьову пластину. І тут користь вівсянки очевидна для людей, які страждають патологіями опорно-рухового апарату.
  • Нормалізує вівсянка роботу багатьох органів. Не виняток і щитовидна залоза, печінка, нирки. Сприяє вівсянка і підвищенню імунітету, очищає організм від шлаків.
  • Вітамін В нормалізує процес перетравлення їжі, позитивно впливає на шкіру. Людям, страждаючим дерматитами або алергією, медики рекомендують вівсянку в якості однієї з основних страв.
  • Протеїни і клітковина сприяють збільшенню саме м’язової тканини, а не жирового прошарку.
  • Для людей, що страждають на вегето-судинну дистонію, захворюваннями крові, серця або інших судин, користь вівсянки також велика. Завдяки високому вмісту в ній заліза і мінералів вівсянка – прекрасний продукт для профілактики цих захворювань.
  • Йод – для розумового розвитку, вітаміни А і Е – для краси, калій і магній знімають м’язову втому, а також рекомендуються при зведенні м’язів.
  • Регулярно споживати вівсянку рекомендовано тим, хто страждає від пониженої кислотності шлунку, колітів, нетравлення, закрепів, отруєнь, порушень функції печінки.

Які недоліки споживання вівсяної каші?

  • Вівсянка містить глютен. Позаяк, людям, які страждають від целіакії або алергії на глютен її споживати не можна. Якщо у вас часто виникає біль або дискомфорт у животі після споживання вівсянки — проконсультуйтесь з лікарем.
  • Пластівці для дійсно корисної каші важко купити. Майже 80% із усього асортименту вівсяних пластівців у магазині — швидкого приготування. Корисна каша ж повинна готуватись близько 20 хвилин.
  • Вівсянка містить фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню кальцію та сприяє його вимиванню із кісткової тканини. Позаяк, тривале щоденне споживання вівсянки може принести шкоду.

Підсумовуючи все сказане, можна зробити вибір швидше на користь вівсянки. Вівсяна каша — корисна їжа, але не суперпродукт. Як і будь-яка інша страва, щоб приносити користь вона потребує правильних інгредієнтів, приготування і різноманіття.