Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
29.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Євгенія з Бучі: про евакуацію, розгромлене житло і відновлення (ФОТО, ВІДЕО)

1 хвилина на читання

Євгенія Андреєва розповіла “Бучанським новинам”, що вони виїхали з Бучі 24 лютого, відразу після вторгнення російської армії. Це було важке рішення, бо лише за три місяці до цього заселилися в новеньку двокімнатну квартиру. Остаточне рішення їхати прийняли після першого розриву снаряду біля залізничного переїзду.

«Ми ладні зимувати без вікон, але у власній потрощеній домівці під своїм прапором, ніж жити під ворожим триколором», – переконане подружжя Андреєвих з бучанського ЖК «Континент». Отримавши допомогу за програмою «єВідновлення», вони вже  більш упевнено дивляться в майбутнє.

ФОТО: Квартира Євгенії до великої війни

Нашвидкуруч зібралися, посадили в переноску вагітну кішку. Насправді, поїхали в чому були. «Не думали, що це надовго, – каже Женя. – Усе навколо сприймалося просто, як панічні настрої, не вірили, що це справжня війна». Взяли курс до мами в Обухів. Проте дорогою довелося вже повертати на захід. Добре, що бак був повний. Постійно слухали новини. Слідкували за дописами в соцмережах, особливо в групі «Континенту»: про прильоти снарядів, про застреленого снайпером сусіда і про його згорілу квартиру.

Родина Євгенії знайшла притулок у селі на заході України.

В наданому біженцям будинку жило кілька сімей. Усього 13 осіб. Родина Андреєвих понад два місяці тулилася з дитиною на одному дивані. Проте жили дружно, допомагали одне одному, разом долали стрес, труднощі. Місцеві жителі оточили їх турботою, забезпечували всім необхідним, але хотілося додому.

Артем, чоловік Жені, повернувся в Бучу 7-го квітня. Було холодно, йшов дощ. Побачивши руйнування колись красивого ЖК, він просто не міг стримати сліз. Навколо ящики з-під снарядів, сотні стріляних гільз, купи битого скла й уламків, повалені дерева та стовпи. Їхній будинок дивився на світ через провалля вибитих вікон. Квартиру Андрєєвих окупанти впритул розстріляли артилерією. Вибуховими хвилями й уламками було вибито всі вікна і двері, розтрощений балкон, розбиті внутрішні перегородки ледь трималися на сітках. Новенькі штори були геть пошматовані.

У ЖК було вибито всі 400 вхідних дверей квартир, які окупанти повністю розграбували. Зламано 200 дверей у підсобні приміщення. Винесли і вивели все. Стіни обписали матюччям.

Артем передусім затулив плівкою вікна, розібрав зруйновані стіни, виніс сміття, розтрощені меблі. Ночував у сусідів, квартира яких не зазнала великих руйнувань. У своїй квартирі родина три місяці жила із затягнутими плівкою вікнами.

Третього травня 2022 подали заявку в програму «Є-Пошкодження», до якої додали фото і опис пошкодженого майна. Проте цілий рік не було ніякої допомоги. Але аж 10-го травня 2023 року чоловік прочитав у Телеграмі новину про програму «єВідновлення», тож вирішили подати нову заявку через застосунок «Дія». Цього разу вже не потрібні були фото і опис пошкоджень, наші дані зберігалися в «Дії» з часу попередньої заявки. Допомога почалася через місяць, у червні.

«Нам зателефонували і повідомили, що ми попадаємо в програму.

Прийшла комісія, все оглянули, сфотографували, перевірили документи, зробили калькуляцію пошкоджень», – розповіла Євгенія.

До цього моменту ремонту вони не робили, не мали можливості, бо залишався ще попередній борг за облаштування квартири. За свій рахунок поставили тільки вхідні двері, щоб зупинити протяги. І перед зимою купили піноблоки і цемент для перегородок. А вартість заміни вікон і засклення балкону була геть непідйомною. Згодом їм таки засклили балкон за окремою програмою допомоги.

А ще через місяць після приходу комісії на банківський рахунок надійшли кошти – 129032 грн. Звичайно, з огляду на нинішні ціни, цього недостатньо для ремонту квартири і покриття вартості втраченого майна. Крім того, певні групи товарів не враховуються (світильники, вазони…). На цінниках в «Епіцентрі» зазначено, що саме можна купити через «єВідновлення». Це цільові товари для ремонтних робіт, такі як цегла, фарба, різні будівельні суміші тощо.

«Але радує те, що люди не залишилися сам на сам з бідою. Є допомога від держави. Решта – це наша праця і наше старання», – каже пані Женя. Вона кондитер і любить свою справу. Разом із чоловіком долають труднощі, сплачують кредити, відновлюють рідну домівку, дякують Богові за збережене життя, невтомно працюють заради щастя своєї молодої родини.

Микола Дем’янов. Газета “Бучанські новини” № 30 від 27 липня 2023 року.