Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Які продукти корисні для вашого мозку радять Бучанські лікарі

1 хвилина на читання

Корисні продукти, здорове харчування – фахівці Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги турбуються про здоров’я місцевих жителів й підготували важливі поради.

«Для ефективної роботи наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, а й повноцінного харчування. Для того, щоб головний мозок добре працював, нам необхідно знати і задовольняти його потреби в різних речовинах – і це цілком можна зробити за допомогою правильного харчування. Бувають періоди, коли мозок особливо потребує підтримки», – роз’яснює лікар-педіатр БЦПМСД Ганна Іващенко.

Кінець зими та початок весни – це саме такий час, коли організм в цілому і нервові клітини зокрема ослаблені через довгі холоди, брак сонця, нестачі вітамінів.

Яке ідеальне меню для нашого мозку?

Воно включає ряд продуктів, які чинять позитивний вплив на роботу мозку, запобігають розвитку психічних розладів, «вікових» відхилень і зберігають мозок в найкращій формі.

Зелень

Численні наукові дослідження показують, що трави та листова зелень – це продукти номер один для краси і здоров’я. Різні види капусти і практично вся свіжа зелень є найкращими джерелами найлегшого для засвоєння організмом людини кальцію, тоді як з молочних продуктів витягти його набагато складніше.

Вчені з чиказького Університету Раш протягом 10 років оцінювали вплив різних продуктів харчування на організм. Виявилося, що добровольці, які регулярно їли зелень, мали набагато більш високий IQ і набагато кращі показники загального стану здоров’я.

Риба та морепродукти

Зокрема, такі види риб, як лосось, оселедець, тунець, макрель — джерела омега-3 ненасичених жирних кислот, що підвищують когнітивні здібності, доброчинно впливають на концентрацію уваги і пам’ять.

Оливкова олія – найкраща з усіх рослинних олій, потужний антиоксидант. Воно перешкоджає запальним процесам, які ведуть до мозкових патологій і тривожного стану, покращує роботу мозку, пам’ять.

Горіхи

У сирих горіхах і насінні теж є багато вітаміну Е, що зберігає мозок в активному і здоровому стані до глибокої старості. Так, горіхи калорійні, але забезпечують відчуття ситості при вживанні дуже невеликої порції.

Наприклад, всього 20 горіхів мигдалю (а це лише 150 ккал) містять 30% добової норми вітаміну Е, багато білка і мінералів, включаючи залізо.

Фрукти та ягоди

Чорниця, ожина, лохина, малина – найпотужніші джерела антиоксидантів. Вони запобігають старінню мозку, забезпечують його гарне кровопостачання, покращують пам’ять.

Яблука, груші, абрикоси містять залізо, що допомагає наситити мозок необхідним для підтримки активності мозку киснем.

Хліб з борошна грубого помолу

Замініть білий хліб на хліб з борошна грубого помолу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого гатунку та здоби, то в такому випадку в кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». Тому для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви дозволите мозку зарядитися енергією на весь день.

Какао і чорний шоколад

У бобах какао містяться флавоноїди (природні антиоксиданти), які корисні для кровообігу і роботи мозку. Крім того, невелика кількість какао і шоколаду допомагає поліпшити настрій. Примітка: це стосується тільки чорного шоколаду з вмістом какао, бо в білому шоколаді какао не міститься.

«Це, звичайно ж, далеко не всі корисні для мозку продукти, але вчені вважають їх принципово важливими, причому не тільки для роботи мозку, але і здоров’я в цілому», – додає Ганна Іващенко.