Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Продовжуємо тему реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) та державної програми реімбурсації «Доступні ліки»

1 хвилина на читання

Про програму говорили на пресконференції голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак.

Пані Наталія роз’яснила, що система реалізації за програмою «Доступні ліки» дуже проста. Для цього потрібно:

  1. Подати заяву до НСЗУ аптеці або аптечній мережі, щоб стати учасником програми.
  2. Підписується договір.
  3. Приєднатися до електронної системи, щоб отримувати відшкодування оплати за лікарські засоби, які видали українцям за електронним рецептом по програмі.

Спростування міфів

  • «Держава готова оплачувати лікарські засоби, але за перший рецепт потрібно платити»

В окремих регіонах є лікарі, які допускають певні маніпулятивні речі. Наприклад, такі випадки зустрічалися у Львівській області.

  • «Нічого якісного немає безкоштовно»

Цей міф легко розвіяти, зайшовши в реєстр лікарських засобів, які є на сайті НСЗУ, котрі реімбурсуються, а це означає, що препарати точно доказові, зареєстровані в протоколах України, це є показником якості та безпечності. У реєстрі є медикаменти українського та зарубіжного виробників. Є лікарські препарати, які коштують від 50 до декількох тисяч гривень. Держава впродовж шести років оновлює цей реєстр.

Нині в програмі «Доступні ліки» беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість  23-х, які можна отримати в аптеці за рецептом безкоштовно. За інші ліки з переліку пацієнт доплачує в середньому 10-30% вартості.

Укрпошта доставлятиме ліки

Наприкінці 2023 року директор Укрпошти Ігор Смілянський та міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оголосили, що пошта візьме на себе невластиву функцію і буде привозити та розвозити ліки по селах, окупованих територіях.

Чи реальна доставка ліків та їх компенсація у віддалені населені пункти?

Пані Наталія Гусак наголосила, що про  програму «Доступні ліки» почали говорити голосно, тому що знають, в які населені пункти не потрапляють лікарські засоби. На основі цих даних органи, як формують політику, вирішують, як наблизити «Доступні ліки» до людей.

Зараз на сайті Укрпошти вже є послуга «Доставка ліків»

Купуючи онлайн, ви зможете:

  • отримувати ліки вдома, без поїздок в аптеки;
  • придбати медикаменти, яких немає в аптеках біля вашого дому;
  • замовити ліки зі знижками;
  • уникнути черг та скупчення людей;
  • є замовлення з аптек, які відмічені жовтою позначкою і доставляються безкоштовно.

Керівниця НСЗУ зазначила, що Укрпошта це не єдина інтервенція, яка була сформована, щоб українці отримали можливість мати лікарські засоби. Є низка нормативних змін, які відбулися у 2023 році, а саме:

  • Зміни, які дають можливість працювати мобільним аптекарем. У Харківській області влада запровадила першу мобільну аптеку завдяки міжнародним партнерам. Надалі мобільні аптеки будуть розташовані по всій Україні.
  • Було переглянуто ліцензійні вимоги, а саме квадратні метри. Це дає можливість розташовувати аптечні пункти в первинних медичних закладах, амбулаторіях.
  • Усі аптечні пункти, котрі працюють на території лікарень, мають бути учасником програми «Доступні ліки».

Чи лягає відшкодування ліків на місцевий бюджет громади?

Так, вони мають свої зобов’язання у вигляді Постанови 13.03-13.01 «Пільгові лікарські засоби для окремих пільгових категорій населення». На прикладі Закарпатської області, Мукачівська громада перевела постанову 13.03-01 в програму «Доступні ліки». Раніше препарати знеболювальні, тест-смужки дофінансовувалися місцевими органами самоврядування. Але програма «Доступні ліки» бере на себе закупівлю і дає можливість дбати про людей.

Проблеми доступності ліків у селах, де найближча аптека до 25 км ходу, які шляхи вирішення?

Середня допустима відстань – 7 км до найближчого аптечного пункту. Це питання вирішується разом із головами сільських громад. Ми бачимо, що люди не погашають електронні рецепти через недоступність їх отримати. Село Гендерівка, Седоровичі, Тупенці, Каленові, які мають відстань до 22 км, і тому пацієнти не закривають електронні рецепти. Працюємо в усіх напрямах: інформативному, нормативному та комунікаційному, щоб змінити ситуацію. У селах є аптеки, котрі не є учасниками програми «Доступні ліки», і тому людям доводиться їхати майже 15 км, щоб отримати ліки. У селах деяких регіонів медичним закладам за програмами надали автомобілі для доставки ліків, головам громад лише потрібно виконувати свої обов’язки, більше уваги та турботи приділяти своїм односельцям.

Який рейтинг регіонів за основними показниками реалізації програми

Проаналізувавши звітні дані, Міністерство охорони здоров’я склало рейтинг регіонів за основними показниками реалізації програми (кількість аптек, що беруть участь у програмі, використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо).

Лідерами програми наразі є Вінницька, Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Харківська області.

Стабільно програма працює у Волинській, Житомирській, Тернопільській та Черкаській областях. У травні активно включилися Київ, Київська та Херсонська області.

Найгірше програма працює у Чернівецькій, Миколаївській та Луганській областях.

Вінницька, Кіровоградська, Чернігівська, Харківська та Тернопільська області на першому місці за кількістю використаних коштів за програмою. Стабільно використовують кошти Запорізька, Волинська, Хмельницька та Полтавська області.

Аутсайдерами в цьому списку є Донецька, Закарпатська, Миколаївська та Сумська області.

Якщо оцінювати медичний заклад за скаргами пацієнтів, то найбільше їх надходить до лікарні №3 в Києві, Оболонський консультативний центр.

464 скарги отримали Деснянський, Солом’янський та Шевченківський райони.

У Київській області Броварська лікарня – 12 скарг, Ірпінська – 10.

Як реагує охорона здоров’я на скарги, котрі надходять на гарячу лінію і як захистити права пацієнтів?

Відповідальна особа, тобто керівник медичного закладу, повинен відшкодувати суму, котру, якщо було доведено, оплатив пацієнт за медичні послуги.

Які дії потрібно прийняти, коли порушили норми:

  1. Звернутися до керівника закладу.
  2. Зателефонувати на гарячу лінію 1677, зафіксувати скаргу.
  3. Відділ направляє скаргу до закладу.

Минулого тижня в м. Дніпро міська лікарня №6 повернула кошти пацієнту.

Телефон гарячої лінії НСЗУ 1677.

Підготувала Олена Буга