Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Доступні ліки та медичні гарантії – що розповіли в НЗСУ

1 хвилина на читання

Доступні ліки та медичні гарантії – журналісти БН відвідали пресконференцію голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак.

Предметом обговорення стала реалізація Програми медичних гарантій (ПМГ), а також реалізація та розширення державної програми реімбурсації «Доступні ліки».

На початку пресконференції очільниця Нацслужби розповіла, що впродовж 2023 року та початку 2024 року команда НСЗУ за підтримки USA відвідала 19 регіонів, де спілкувалися з регіональними ЗМІ, засновниками медичних закладів і представниками місцевого самоврядування. Також проводилися зустрічі з представниками пацієнтських організацій.

Основні завдання цих зустрічей

Ці поїздки відбувалися з метою трансформувати систему охорони здоров’я. А також огляду і моніторингу медичних закладів, створення єдиного медичного простору шляхом перетворення окремих процесів, які стосуються управління Програми медичних гарантій і середньострокових контрактів.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) не фінансує медичні заклади України! НСЗУ впродовж шести років закуповує для українців медичні послуги.

У 2023 році в межах Програми медичних гарантій (ПМГ) лікарням України від НСЗУ надійшло 133,8 млрд грн. Медичну допомогу отримали майже 16 млн пацієнтів. За обсягом фінансування у 2023 році на першому місці знаходиться спеціалізована медична допомога — 99 млрд грн, на другому — первинна медична допомога з 23 млрд грн і на третьому — екстрена медична допомога з 11 млрд грн.

За цими цифрами стоять наші громадяни, які особливо в період пандемії та широкомасштабної війни мають відчувати захист держави під час отримання доступних безоплатних ліків та медичних послуг.

Доступні ліки та медичні гарантії – що розповіли в НЗСУ

«А чи відчувають українці, які скористалися цими послугами, ці мільярди гривень бюджетних коштів? Чи дійшли вони до них у вигляді безоплатної медичної послуги, які прописано в договорі НСЗУ? Чи дійшли у вигляді відповідно якісної медичної послуги?», – запитує голова НСЗУ, коли підписує платіжні доручення.

Програму «Доступні ліки» хочуть зробити максимально доступною для кожного українця, зокрема для пенсіонерів.

Учасниками Програми є понад 500 найменувань лікарських закладів за такими важливими напрямами:

  •  Хронічні захворювання. Вживання таких лікарських засобів, які дають можливість людям зберігати якість свого життя та здоров’я.
  • Профілактичні дії. Стреси та тривоги пов’язані з теперішнім часом часто призводять до інсультів та інфарктів.
  • Хвороби, які потребують регулярного вживання лікарських засобів протягом всього життя. Імунно-депресивні препарати, інсулін, тест-смужки.

Середній рецепт становить майже декілька тисяч гривень. Більшість людей із хронічними захворюваннями мають достатньо поважний вік, тобто вони живуть на пенсійні кошти. Програма «Доступні ліки» дає їм можливість не зазнавати фінансових витрат і дбати про своє здоров’я.

207 тис. жителів Київщини є учасниками Програми і отримують ліки безкоштовно. Та, на жаль, за статистикою в сільській місцевості погашення рецептів 20%, а в області 26%. Тобто лише 26% людей, яким виписали електронний рецепт, доходять до аптеки і отримують необхідні ліки. Найгірший варіант, коли люди купують ліки в аптеці, яка не є учасником Програми «Доступні ліки», тобто за власний рахунок.

Наприклад, пані Наталія розповіла про свою 90-річну бабусю, яка вживає ліки від хвороби Паркінсона, котрі є в Програмі «Доступні ліки». Щоб отримати ці медичні препарати, бабусі потрібно їхати 10 км до найближчої аптеки. Цим прикладом голова НСЗУ підкреслила проблему жителів сільської місцевості.

За статистикою, у 2023 році та на початку 2024 за цією Програмою в Києві та області відпускали лікарські засоби 1391 аптека. З них у селах Київщини 144 аптеки.

 На жаль, у багатьох регіонах окремі аптеки в сільській місцевості, а також аптеки, розташовані в медзакладах, не є учасниками Програми «Доступні ліки». Вони не були поінформовані, що держава виконує свої договірні зобов’язання.

У 2023 році НСЗУ заплатили майже 700 млн бюджетних коштів за відпущені лікарські засоби для жителів Києва і гостей. В аптеках столиці цей показник щороку зростає, обсяг фінансування збільшився до 4 млрд бюджетних коштів. У 2024 році, незважаючи на нерозширення програми, а фіксуючись на якісті, обсяг фінансування зросте майже на мільярд. Тобто держава може забезпечити всіх людей, які мають потреби в призначених лікарських засобах.

Про напрями розв’язання проблеми доступності ліків у селах, скарги, спростування міфів та відшкодування читайте в наступному номері.

Телефон гарячої лінії НСЗУ 1677.

Підготувала Олена Буга