Лютий 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Бабинці 3D-моделювання: перспектива для молодого покоління (ФОТО)

1 хвилина на читання

«У сучасному суспільстві 3D-моделювання зайняли свою вагому нішу, починаючи як з виготовлення технічних деталей, військової сфери та будівництва, так і в медицині».

Технології прогресують, а людство знаходить все більше можливостей для їх застосування. Використання 3D технологій в наш час не є чимось новим, навпаки, це вже частина нашої буденності. Кінематограф, мультиплікаційна та ігрова індустрії, дизайн, архітектура, навіть медицина, тут вже давно використовують 3D-моделювання.

Герой інтерв’ю – Кругляк Олександр Анатолійович, вчитель інформатики Бабинецького ЗЗСО I-III ступеня №13, а також керівник шкільного гуртка 3D-моделювання.

– Якою метою було заснування 3D гуртка?

Ідея заснування гуртка за такою тематикою з’явилася ще кілька років тому, після відвідування обласного семінару з 3D-моделювання в Херсоні. Метою заснування стало прагнення викликати інтерес до 3D-графіки серед підростаючого покоління.

«Ще у 2022-му мені запропонували вести гурток від Бучанського центру позашкільної роботи, а в кінці року ми готували звіт, в якому була колонка про побажання, що хотілося б ввести керівнику гуртка. Я вказав, що хотів би займатися 3D-моделюванням і виявилося, що в БЦПР є 3D-принтер, таким чином думка втілилися в життя».

Нині в гуртку займаються учні 8-9 класів. Навчаються школярі за адаптованою авторською навчальною програмою з позашкільної освіти науково-технічного напряму «Основи 3D-моделювання та 3D-друку», авторства Тетяни Гуцуляк. Темами для вивчення є 3D-друк різноманітних деталей і виробів, в подальшому також сканування об’єктів та виготовлення моделей на їх основі. Самі учні зазначають, що це цікаво.

– Яка на Вашу думка користь 3D-графіки?

– Це перспективний напрям, в якому кожен зможе реалізувати себе максимально, створюючи нові технології та удосконалюючи наявні.

Із цим твердженням важко не погодитися. 3D-друк останніми роками набув неабияких висот. Особливої уваги заслуговує галузь медицини, адже вже стало можливим навіть друкування органів на 3D-принтері! Що вже казати про моделювання та друк протезів, це  дуже актуально для поранених українських військових.

Наостанок порушили актуальне питання для нинішніх 3D та 2D індустрій – про штучний інтелект (ШІ). Ставлення людей до ШІ й нині достатньо неоднозначне, дехто вважає, що ця технологія є прямим конкурентом людині й загрозою у витісненні людської праці з певних галузей. Інші, навпаки, вважають ШІ не більше, аніж інструмент для праці. На думку Олександра Кругляка,  ШІ в найближчому майбутньому стане незамінним помічником, а в подальшому зможе конкурувати і з людьми.

«Поєднання штучного інтелекту та 3D моделювання дає змогу зробити якісний ривок для полегшення роботи людини в складних чи шкідливих умовах».

ФОТО.Школяр біля 3D принтеру
ФОТО. Перші роботи школярки на 3D принтері

Єлізавета Дадівєріна-Перехрестюк

Газета «Бучанські новини» № 4 від 25 січня 2024 року.