6 правил про те, як почуватися добре та не переїдати
1 хв читання
Майже кожна людина потрапляла у ситуацію, коли ви в гостях у дуже гостинних господарів, які зазвичай готують особливо смачну їжу, й є бажання спробувати все хоч трохи. А потім – важкість у шлунку від переїдання.
«Харчування – важлива складова здоров’я», – наголошує лікар-терапевт Бучанського центру первинної медико-санітарної допомоги Шунда Олег Іванович.
Пан Шунда підготував шість простих правил про те, як почуватися добре та не переїдати, якщо вас запросили в гості на смачну вечерю.
- 1. Вживайте страви невеликими порціями, їжте повільно та ретельно пережовуйте їжу. Максимальна порція м’яса не має перевищувати 200 грамів. Не забувайте, що в раціоні має бути багато овочів.
- 2. Старайтеся обирати легку їжу – ви і насититеся, і шлунок буде в порядку. До речі, страви з риби та курки належать до легкої їжі.
- 3. Не зловживайте алкоголем. Слід пам’ятати про те, що спиртні напої дуже калорійні, шкодять вашому здоров’ю та посилюють апетит.
- 4. Якщо за якоїсь причини переїдання не вдалось оминути, наступного дня пийте багато рідини.
- 5. Не фокусуйтесь на їжі. Не проводьте багато часу за столом. Краще поспілкуйтесь з близькими. Відпочивайте активно – це допоможе спалити зайві калорії.
- 6. Не лягайте одразу спати. На перетравлення їжі людина зазвичай витрачає приблизно дві години. Уві сні всі процеси сповільнюються, тому, якщо добре поїсти та відразу лягти спати, є ризик прокинутися з відчуттям важкості у шлунку. Щоб цього уникнути, постарайтеся не лягати та не засинати як мінімум дві години.