Жовтень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
28.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Пресконференція Анатолія Федорука: «Готуємося до зими» (ВІДЕО)

1 хвилина на читання

Бучанський міський голова Анатолій Федорук розповів журналістам про підготовку територіальної громади до опалювального сезону, з огляду на ті ризики, які маємо нині.

Із 56 пунктів підготовки теплоносія до споживача (котелень) більше половини зазнали різного ступеня ушкодження під час російської агресії.  На сьогодні (понеділок – ред.) після проведеної роботи, у тому числі у співпраці з міжнародними партнерами, підготували на 100 % технічну можливість до старту опалювального сезону. Усі перевірки відбулися.

Надавачі послуг у нас ПКПП «Теплокомунсервіс» (приблизно 80 % цього ринку), а також компанії «Ліневич груп», «Теплоенергопостач» і «Теплоенерго». Історично склалося, що після об’єднання територіальних громад надавачами послуг лишилися ще ті суб’єкти, які були в районах до проведення реформи місцевого самоврядування. Вони всі виконали необхідні роботи.

У технічному плані всі підготовлені, пройшли необхідні перевірки, пробації, відбувся сервіс лічильників. Зараз громада готова надавати теплоносій споживачам, у тому числі бюджетній сфері.

Анатолій Федорук: невдовзі початок опалювального сезону

З огляду на виклики, які маємо, зокрема постійні перебої з електроенергією, ми за рахунок місцевого бюджету за місцевою програмою оголосили процедури і проводимо закупівлю 51 потужного генератора для функціонування котелень та теплових пунктів.

Дев’ять котелень мають альтернативне джерело теплоносія для споживання  – це твердопаливні котли, вони встановлені й у разі необхідності будуть задіяні.

Відповідно до державної програми маємо отримати модульну котельню від уряду для запобігання відключень. За її рахунок зможемо підтримувати температурний режим, щоб система не розмерзлася. Ще одну таку саму котельню обіцяють придбати для бучанців наші міжнародні партнери з Литви та Польщі.

Комунальна сфера на 100 % готова до проходження опалювального сезону. Щодо житлового фонду.

Є багатоквартирні будинки, які ще мають після ушкоджень різний ступінь виконання ремонтних робіт. Ці об’єкти житлового призначення підключать до системи теплозабезпечення дещо згодом. Йдеться не про цілі будинки, а про певні поверхи, парадні, де ще тривають ремонтні роботи.

З огляду на ризики знеструмлення або навіть неподачу газу, як джерела тепла, ми закупили теж достатню кількість твердих порід дерев, щоб використовувати дрова для опалення, а також буржуйки. Облаштовуємо відповідним чином місця тимчасового перебування людей, так само і для пунктів обігріву.

Що важливо, хоч ціни на енергоносії зросли, тариф залишається на рівні минулого опалювального сезону.

Якщо торік цю різницю покривали місцеві бюджети, то зараз відповідно до рішення Кабміну уряд буде компенсувати різницю в поточному опалювальному сезоні.

Невід’ємною складовою проходження опалювального сезону є своєчасне нарахування сплати за спожитий газ і отримані послуги споживачами. Зараз середній відсоток оплати послуг нашими споживачами становить 53%. Це не той показник, що може гарантувати теплопостачальній організації безперебійно надавати послуги. Я звертаюся до наших жителів: у нас спільний такий виклик, ми маємо його разом долати. Відсоток сплати має бути більшим, на рівні 100%.

Анатолій Федорук: невдовзі початок опалювального сезону

– Коли буде подано теплоносій?

– Ми очікуємо на підтвердження від структур Нафтогазу найближчими днями, щоб планово отримати дозвіл на споживання газу і запустити котельні. Усі необхідні документи, всі необхідні процедури проведені.

– Який відсоток централізованого й автономного опалення у Бучанській громаді?

– Історично склалося так, що житловий фонд це 70% централізоване опалення, де теплоносій подається від котелень до помешкань громадян. Як показав аналіз розрахунків, найбільш економічно рентабельним у плані споживання є централізоване опалення. Невелику перевагу має автономне, але якщо дивитися на собівартість теплоносія, як послуги, то найбільш раціональною і ефективною є централізована система опалення.

– Буча має досвід, хоч і сумний, як виживати у випадку зруйнованої критичної інфраструктури. Чи цей досвід допомагає зараз вирішувати ці виклики?

– Днями у нас була нарада в Київській обласній військовій адміністрації з керівниками територіальних громад, де загострювали питання щодо викликів, які можуть бути. Звичайно, громади, які пережили у березні військові дії, окупацію, вони дещо по-іншому дивляться як на ризики, так і ступінь підготовки із розуміння, що працює, а що ні. Ми обмінюємося думками, практиками. Звичайно, вдосконаленню немає меж.

Передбачений перелік заходів опрацьований територіальними громадами, директиви, доручення КОВА, уряду ми обов’язково виконаємо. Наприклад, із досвіду місячної окупації, коли дров не вистачало, там, де був газовий балон, на місяць-півтора для родини і сусідів його було достатньо. Тож ми закупили газові плити, газові балони, наповнюємо їх газом, щоб можна було їх використовувати. Це більш комфортно, ніж відкритий вогонь.

Так само в укриттях, особливо в соціальних об’єктах, школах і садочках. Крім того, що підготували всі приміщення як укриття, де було технічно можливо забезпечили санвузлами, і передбачаємо мінімум по два теплових пункти, у яких можна і розігріти, і використовувати їх як обігрівачі для цих приміщень. Тому що коли Буча переживала окупацію, коли не було світла, зв’язку, газу, фактично виживали у спартанських умовах. Та можна підготуватися, щоб вони були більш-менш організовані.

– Яка температура буде в помешканнях громадян?

– У приватних будинках буде такою, як ви будете комфортно почуватися. Та я звертаюся до жителів наших населених пунктів економити енергоносії, якомога менше споживати. І це буде залежати від сумління і розуміння кожним тих умов, у яких ми проходимо цей опалювальний сезон.

Що стосується централізованого теплозабезпечення, є чітко визначений норматив. Але виходячи із тих заходів, які ми провели під час підготовки і не лише цього року, а і в попередні роки, зменшивши об’єм споживання газу на 30 %, температура у приміщеннях має бути комфортною.

У нас проводиться величезний об’єм роботи щодо заміни вікон на пластикові склопакети приміщень загального користування. Де раніше були протяги, на сьогоднішній день є завдання відновлювати ці приміщення.

Великий об’єм роботи зроблений у підвальних приміщеннях. Не у всіх, звісно, тому що колосальний об’єм виконання робіт, але навіть виконуючи роботи по укриттю, значну увагу приділяємо і пунктам підготовки теплового носія, стану мереж комунікації, які проходять по житловому будинку. І тут ми маємо і очікуємо на позитивний ефект щодо споживання тепла.

– Яка ситуація в модульних містечках з опаленням у наш складний час?

– Дійсно, одне з проблемних питань є перебування громадян під час опалювального сезону в тимчасових помешканнях – модульних містечках. На момент встановлення ми свідомо розділили їх і облаштували так, щоб вони були і зручні в експлуатації, і в близькій доступності від зруйнованих помешкань громадян. Усі ці об’єкти будуть експлуатуватися під час проходження опалювального сезону. Єдине джерело опалення там електрика, через що ми передбачаємо генератори, але потужністю до 5 кВт на стартовому етапі, не більше. Разом з тим у цих модулях ми передбачаємо і зараз робимо спеціальні отвори у вікнах для встановлення пічного опалення. Щоб у разі відсутності електроенергії чи неможливості, наприклад, заправити дизельгенератор, громадяни мали можливість зігрітися та приготувати їжу. Думаю, до цього не дійде, але після пережитого також готуємося.

Анатолій Федорук: невдовзі початок опалювального сезону

Окремо скажу про експлуатацію та використання генераторів.

Разом із колегами ми сумарно порахували потребу, а потім і споживання. Впевнилися, що якщо стовідсотково працювати лише на генераторах, ми не зможемо довго забезпечити безперебійне надання теплоносія. Ми маємо розуміти, що робота дизельгенератора – це на короткий період часу, під час аварійного відключення, а не на постійній основі. Наведу приклад: голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба розповів, як у Броварській лікарні під час відключення електроенергії пів доби попробували працювати на генераторі. То витратили 1000 літрів палива за короткий відлік часу.

Ми перед тим як готувати наші котельні на альтернативне джерело живлення – дизельгенератор, у разі відключення електроенергії, мали у структурі близько семи 100-кіловатних генераторів. А коли порахували, скільки вони споживають, модернізували систему для запуску і перейшли на 50, 70-кіловатні, виконавши певне технічне завдання, щоб і запуск, і подальша експлуатація були безперебійними. Тому тут важливо не лише забезпечити кількісну потребу, а й думати, яким чином ми будемо забезпечувати це в майбутньому.

Місто придбало близько 50 тонн дизельного палива, 50 тонн бензину.

І ці процедури тривають далі, наповнюємо резервуари. Розосереджуємо це по громаді, а не в одному місці концентруємо запас палива, щоб у разі критичної ситуації можна було його використовувати. І не бути залежними від мережі – звичного сервісу.

Генератори частково вже закуплені і встановлені. І не лише на котельнях, а й в об’єктах критичної та соціальної інфраструктури. У тому числі в укриттях у багатоквартирних будинках. За тиждень очікуємо чергові поставки від компаній «Епіцентр» і «Мадек». Маємо отримати додатково близько 120 генераторів.

– А вам у цьому допомагає обласна влада, уряд країни?

– Узгоджено питання з Київською обласною військовою адміністрацією. Вони формують резерв надпотужних генераторів, щоб перекрити будь-яку громаду чи регіон, якщо виникне надзвичайна ситуація. Так само роблять і урядові структури. Тому що це надто коштовно придбати в кожну громаду надпотужний генератор, а потім він не буде використовуватися, фактично стоятиме. І тим більше не кожна громада зможе забезпечити їх підключення і належну експлуатацію, це досить коштовні речі. Вважаю, що прийнято абсолютно правильне рішення. Мають бути організовані мобільні групи, які у разі необхідності можуть встановити, підключити, забезпечити джерелом живлення.

Анатолій Федорук: невдовзі початок опалювального сезону

– У громаді є сильно ушкоджені будинки, відновлення яких не завершене. Чи будуть вони опалюватися і що з їх відновленням?

– По відновленню, все що можна, виходячи із сил та засобів і фінансової можливості, ми охопили за цей короткий відлік часу, а це, давайте будемо відвертими, три місяці, оскільки для того, щоб приступити до ремонтних робіт треба було зробити обстеження і проєктно-кошторисну документацію. Як я вже інформував раніше, у нас два багатоповерхові будинки, які підлягають демонтажу. Один частково демонтовано. У приватному секторі, де були великі руйнації і потрібно було прибрати і вивезти, майже все охопили. Частково лишилося там, де на цьому наполягають власники, або вони відсутні, і їхні знайомі-родичі просять не чіпати.

Щодо складних об’єктів.

Потребує ремонту житловий будинок у Ворзельському старостаті на вулиці Декабристів, 10, і управління капітального будівництва КОВА вже визначилося з підрядною організацією. Вони приступили до відновлювальних робіт. Маю надію і впевненість, що до кінця поточного року будемо мати завершений відновлений вигляд цього будинку.

І другий – панельний будинок на Водопровідній, 62. Ми його теж підготували до опалювального сезону, теплоносій туди буде надходити. Разом з тим будемо приступати уже за кошти місцевого бюджету до його реконструкції.

Суми кошторисної документації були досить і досить пристойні.  Наприклад, 39 мільйонів – Водопровідна, 62, майже 40 мільйонів – Декабристів, 10. Для місцевого бюджету відразу приступити до робіт було дуже складно. Але станом на сьогодні уже і ці об’єкти, найбільш затратні, знайшли своє рішення.

З приємного. Щодо будинку на Києво-Мироцькій, 104-б, після додаткових висновків і заключних експертиз ухвалено рішення не демонтувати, а відновлювати. Знайшли технічні рішення, маємо відповідні висновки. Це теж певна стабільність і гарантія того, що громадяни не в якійсь перспективі отримають відбудоване житло, а зможуть у найкоротший термін повернутися до своїх помешкань.

Анатолій Федорук: невдовзі початок опалювального сезону

– Який відсоток ризику зараз у громаді, який може зірвати опалювальний сезон, не враховуючи ракетні удари російської федерації?

– Ризик зведено до нуля. Ми навіть не можемо собі уявити, не те щоб дозволити технічної неорганізованості комунальних підприємств або місцевої влади, щоб цей відсоток був більшим, аніж нуль. Звичайно, ми можемо мати з вами форс-мажорні обставини у силу навіть тих причин, які ви назвали. Вони можуть спричинити певну зупинку опалювального сезону. З того, які напрацюваннями вже маємо, опалювальний сезон у Бучанській громаді пройде на звичному належному рівні. Громадяни будуть свідомо виконувати свою місію споживача як платники цієї послуги. Що дасть можливість теплопостачальній організації розраховуватись за спожиту енергію, газ, а не накопичувати борги. І все буде добре в цьому напрямі.

Watch this video on YouTube.
Бучанські новини