Серпень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Делегація Бергіш-Гладбах відвідала Бучу (ФОТО)

1 хвилина на читання

Німецьке місто Бергіш-Гладбах виявило бажання тісно співпрацювати із Бучею після того, як дізналося нашу історію окупації російськими військами та наслідки перебування тут рашистів. На запрошення Бучанського міського голови Анатолія Федорука мер Бергіш-Гладбах Франк Штайн та начальник пожежної безпеки Йорг Келер приїхали до нас із дводенним візитом.

Знайомство розпочалося у Бучанській міській раді, де секретар БМР Тарас Шаправський розповів гостям про те, що довелося пережити жителя Бучі після повномасштабного вторгнення армії російської федерації в Україну.

«З перших днів тактика у росіян була одна – знищити інфраструктуру міста. Вони обстрілювали вишки зв’язку, пошкодили електро і газові мережі – фактично відрізали людей від цивілізації», – зазначив Тарас Шаправський.

Він розповів, що частина міста зазнала руйнування вже з перших днів. Були пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури, приватні будинки, багатоповерхівки. Лише завдяки героїчним рятувальникам, які загасили вогонь, спричинений вибухом рашистських снарядів, кілька багатоповерхових будівель все ж вціліли і тепер є можливість їх відремонтувати.

Секретар ради зазначив, що з перших днів окупації стало зрозумілим: російське твердження «воюємо лише проти військових» – це просто фейк. Адже Буча –мирне молоде місто, у якому не було військових частин. Він розповів про злочини російських військових і вбитих цивільних громадян.

Тарас Олександрович також розповів про те, що під час воєнного стану у громаді діють створені добровольчі формування, які гарно себе зарекомендували в охороні громадського порядку, кримінальної безпеки, викритті ворожих ДРГ.

Гості з Німеччини побували у Храмі Святого Апостола Андрія Первозваного, біля місця масового захоронення бучанців, оглянули фотовиставку «Одна війна-різні історії» та послухали розповідь отця Андрія щодо жахливих березневих подій.

«Я хотів висловити щирі співчуття, бо це – трагедія, що тут сталася. Цілком ймовірно, що кожна сім’я тут має жахливі спогади від пережитого. У свої 59 років я був впевнений, що знатиму про війну лише з книжок, з історії. Я помилявся. Я захоплююсь тим, що в таких складних умовах ви працювали і допомагали людям. Ми будемо вас підтримувати», – зазначив Франк Штайн.

Модульне містечко і укриття школи

Франк Штайн і Йорг Келер у супроводі заступника Бучанського міського голови Михайлини Скорик-Шкарівської відвідали тимчасове місце проживання громадян, які втратили власне житло у результаті бойових дій. А також спустилися в укриття школи № 3, яке саме зараз облаштовують, щоб воно відповідало всім нормам. Це укриття слугуватиме для учнів і вчителів освітнього закладу, а також для жителів модульного містечка і прилеглих приватних будинків.

Насамкінець зустрічі побували у центрі “Дія.Бізнес І Буча.” Ганна Страховська розповіла про сам проєкт, про роботу центру та плани на майбутнє. Також вони побачили руйнування внаслідок російської агресії, яких зазнали  мешканці ЖК «Континент».