Червень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
24.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Допомога оснащенням модульних будинків і у відновленні закладів освіти (ФОТО)

1 хвилина на читання

Саме про це в першу чергу йшла мова сьогодні під час зустрічі місцевої влади із представниками інтернаціонального клубу Rotary Club of Santa Clara (Ротарі клуб Санта-Клара).

Секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський розповів міжнародним гостям про територіальну громаду, як розпочалася окупація армією рф населених пунктів, які руйнації завдали бойові дії. Зокрема зупинився на тому, що дуже постраждали дитячий садок у Гаврилівці, школи у Луб’янці і Блиставиці. Найгірша ситуація у Ворзелі: після кількох попадань снарядів садочок зруйнований повністю. А також необхідність ремонту в школі № 3 Бучі, у якій розташувалися під час окупації солдати рф.

Міжнародний директор Харбір К. Бхатія розповіла у чому пріоритети їх діяльності:

Намагаємося зрозуміти конкретні потреби громади, – зазначила пані директорка. – Ми хочемо допомагати постійно, а не один раз щось доставили і все.

Заступник Бучанського міського голови Дмитро Чечук розповів, що на сьогодні в громаді вирішили невідкладну гуманітарну допомогу. Зараз громада більше потребує відновлення житла, вирішення питання де люди, що втратили власну домівку під час бойових дій будуть тимчасово проживати, і забезпечення їх проживання необхідними речами, побутовою технікою.

У модульних містечках поступово заселяються люди, і ми щодня маємо нові потреби. Адже люди втратили не лише житло, а і всі речі. Тож маємо забезпечити їх всім необхідним, – додав пан Дмитро.

Начальник відділу освіти Олег Цимбал також акцентував на другому напрямку, якому потрібна допомога – заклади освіти.

Під час окупації у підвалах кожного закладу жили люди – по 500-600 людей. Тоді у приміщення зносилися посуд, стільці, матраци. Враховуючи, що люди місяць жили у підвалі без електрики, централізованого опалення, води, зараз ці речі неможливо використовувати.

Ми маємо відновити навчальний процес на 1 вересня, – наголосив Олег Цимбал. – Для цього потрібно підготувати належним чином заклади освіти.  Зокрема облаштувати у підвалах укриття для дітей і вчителів на випадок повітряної тривоги.

Представники Rotary Club of Santa Clara подивилися вже облаштовані модульні будинки та ті, що зараз лише монтуються. А також школу № 3 з розбитими вікнами і дахом, який розпочали ремонтувати. Фотографії від початку квітня яскраво продемонстрували, що сталося із закладом після орків. А підвальне приміщення, у якому досі залишилися речі людей, які там ховалися цілий місяць, вразило закордонних гостей.

Пані Харбір К. Бхатія резюмувала на останок, що вони бачать для себе два напрямки:

  • допомога з оснащенням модульних будинків,
  • допомога у відновленні освітніх закладів.

Така необхідна співпраця стала можливою завдяки активній позиції депутата Бучанської міської ради Ірини Яморленко, яка допомогла налагодити необхідні контакти.