Червень 2022
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Бучі побували учасники Наглядової Ради YES (ФОТО)

1 хвилина на читання

Учасники Наглядової Ради Ялтинської Європейської Стратегії (YES) відвідали Храм Святого Апостола Андрія Первозванного.

Бучанський міський голова Анатолій Федорук розповів про страшні події, що відбувалися у місті, коли воно було окуповане російською армією. Про неможливість дістатися з одного мікрорайону в інший, отримати гуманітарну допомогу, ліки. Про вбивство мирних людей. Про масове захоронення біля Храму тих, хто загинув у центральній частині міста, і заборону хоронити, забирати тіла з вулиць у всіх інших мікрорайонах. Про страшні знахідки після звільнення Бучі – вбитих, закатованих, спалених людей.

– Саме вбитих мирних жителів, – акцентував увагу Анатолій Петрович. – Це підтвердили експертизи, зроблені після ексгумації тіл загиблих. Це воєнні злочини, за які винні мають бути покараними. Із громадян, які залишилися у Бучі під час окупації, кожен п’ятий-шостий був розстріляний. Якщо говорити про всю Київщину – кожен третій в області розстріляний у Бучі.

Також мер міста розповів про концепт майбутнього Меморіального комплексу, який має стати одночасно і знаком скорботи, і символом Великої Перемоги:

– Ми розуміємо, що життя продовжується і з цим потрібно жити, та необхідно увіковічити пам’ять про події, що тут сталися. Тому що з міста Бучі почалося звільнення населених пунктів Київщини і України.

Учасники Наглядової Ради YES дізналися, що у громаді вже є напрацювання щодо Меморіального комплексу. Різні архітектурні групи, проєктні організації формують свої пропозиції. Уже маємо напрацювання щодо співпраці із фондом Віктора Пінчука.