Жовтень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Хто може перевіряти у громадян сертифікати вакцинації – коментар Нацполіції

1 хвилина на читання

 В нинішніх умовах в українців дуже часто перевірятимуть сертифікати вакцинації від коронавірусної інфекції. А зробити це можуть багато служб – не тільки поліція.

Про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко в ефірі програми «Право на владу».

«Це і служба Міністерства охорони здоров’я, санітарні лікарні, це і Держпродспоживслужба, це і безпосередньо провідники, якщо це стосується залізничного транспорту» – розповів він.

Самі поліцейські, додав Клименко, можуть вдатися до вибіркової перевірки сертифікатів. Водії громадського транспорту не можуть перевіряти наявність сертифікатів, однак зобов’язані попередити пасажирів про необхідність перевірки та наявність документів про вакцинацію. У ТРЦ сертифікати перевіряє персонал закладів.

Що стосується підроблених сертифікатів про вакцинацію, то чотири тисячі співробітників поліції застосовують спеціальне програмне забезпечення на планшетах для перевірки QR-кодів кожного сертифіката.

Які документи потрібно мати із собою:

Отже, відтепер у кінотеатрах, театрах, концертних залах, магазинах, кафе, ресторанах, транспорті, спортзалах, закладах освіти та в інших місцях скупчення людей у населення з червоних карантинних зон будуть перевіряти такі документи:

  • електронне свідоцтво про вакцинацію проти COVID-19 у додатку «Дія»;
  • міжнародний паперовий сертифікат про вакцинацію (видає сімейний лікар);
  • ПЛР або експрес-тест на коронавірус (термін дії – 72 години);
  • довідка про те, що людина нещодавно перехворіла і ще має антитіла до COVID-19 (видається сімейним лікарем).

Людина повинна мати при собі один з наведених вище документів. Варто зазначити – просто посеред вулиці такі перевірки здійснюватися не будуть. Але у червоних зонах передбачені рейди спеціальних мобільних бригад, які будуть здійснювати подібні перевірки у місцях масового скупчення людей. Таких бригад поки створюється близько 900 по всій Україні, у них будуть входити представники поліції і Держпродспоживслужби.