Вересень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
20.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Одноразове добровільне декларування — без підтвердження джерел

З 1 вересня громадяни України мають можливість подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не було сплачено податки і збори.

«Громадяни, які скористаються цією можливістю, зможуть спокійно розпоряджатися своїми активами. Для них це буде чиста фінансова історія. Крім того, тим громадянам, які задекларували активи та сплатили з них збір, держава гарантуватиме звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства», – наголосив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету передбачено в Законі №1539.

Ухвалений закон – це спосіб цивілізовано вивести на світло гроші та активи, які було приховано від оподаткування. Закон створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та залучення їх в економіку України.

В. о. голови Державної податкової служби України Євген Олейніков нагадав, що декларування триватиме рік.

«Потрібно бути порядним не для когось, а для себе. Для мене, несплата податків – це не обман абстрактної держави, це обман конкретної людини: вас особисто, вашого сусіда. Чому? Тому що податки – це плата за ті суспільні послуги, які надає нам держава. Ми всі користуємося цими послугами. Навіть той, кому здається, що йому від держави нічого не треба, насправді споживає й багато», – уточнив Олейніков.

Закон запроваджує:

  •       створення прозорих умов для сплати податків громадянами та підвищує рівень їх податкової культури;
  •       кампанію із добровільного одноразового (спеціального) декларування активів фізичних осіб у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, що передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

У добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Щодо задекларованих активів, з яких громадянин сплатить збір, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.