Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
27.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Молода капуста – королева овочів

Молода капуста — овоч з повноцінним вітамінним зарядом. Вітаміни С, А, В1 і В2, Р, К, нікотинова кислота, а також клітковина і мікроелементи — все це є в ній. А вітаміну С у ній навіть біль­ше, ніж у цитрусових. Вона майже не містить крохмалю і сахарози, тому страви з молодої капусти смакуватимуть навіть діабетикам. А низька калорійність овоча сподобається тим, хто прагне скинути зайві кілограми, набуті під час затяжного карантину.

КОРИСТЬ

Капуста захищає від появи виразок, розвитку онкології, втрати зору. Благотворно впливає на травну систему, стимулює метаболізм, м’яко очищає організм, виводить шлаки, токсини і холестерин.

Молоду капусту також використовують у косметології. Вона добре зволожує і освітлює шкіру, робить її пружною і гладенькою. Варто лише подрібнити капусту і нанести суміш на обличчя — ефект здивує з першого разу. Свіжий капустяний сік можна використовувати як тонізуючий лосьйон.

ЛІКАРІ НЕ РАДЯТЬ

Капусту не варто вживати при панкреатиті, після операцій на черевній порожнині і грудній клітці, при захворюваннях щитовидної залози. Сік білокачанної капусти не рекомендують пити при підвищеній кислотності шлунка.

Якщо побоюєтесь вмісту нітратів у молодих овочах, краще замочити капустину у воді на кілька годин. Оскільки найбільша концентрація нітратів саме біля качана, то краще не використовувати й листя навко­ло нього. Також варто зняти декілька зовнішніх листків капусти.

В КУЛІНАРІЇ

У сучасній кулінарії капуста є ключовим овочем, з неї роблять низькокалорійні вітамінні салати, тушкують, варять, квасять, готують відвари і настої.

Страви з капусти є чи не в кожній національній кухні: це голубці і рулети, рагу і супи, запіканки і котлети, солянки і пиріжки.

Варити і тушкувати молоду капусту треба, не накриваючи каструлю кришкою. Можна додавати лимонну кислоту або яблучний оцет, брусницю, журавлину чи яблука, щоб знешкодити нітратні сполуки. Та найкраще молоду капусту споживати без термічної обробки, бо вона містить ензими, які допомагають засвоюватися тваринним білкам. Тож салат з капусти добре подати до м’яса чи риби.

САЛАТ С КАПУСТИ ТА КАБАЧКА

Інгредієнти:

200 г молодої капусти, 1 молодий кабачок, 1 стебло зеленої цибулі, 1 гілочка м’яти, перець, 2 ст. лож­ки соняшникової олії, 2 ст. ложки лимонного соку, 0,5 ч. ложки цукру, 1 дрібка солі.

Спосіб приготування:

Молодий кабачок нарізати дрібною соломкою. Трохи посолити і залишити на 10−15 хв. Виділиться сік, його злити. Капусту нашаткувати. Посипати цукром, сіллю і трохи розім’яти пальцями.

Змішати капусту і кабачки. Додати нарізані цибулю і м’яту. До смаку додати лимонного соку, сіль і олію. Акуратно перемішати.