Червень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
25.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Сучасний олімпійський рух та олімпійська освіта у Бучанській школі №3 (ФОТО)

1 хвилина на читання

Безумовно, найвищою цінністю будь-якого суспільства є людина. А стійким фундаментом та фактором його розвитку –  турбота про підростаюче покоління. Так вважає Забавська Надія Василівна, вчитель-методист, керівник вчителів фізичної культури Бучанського НВК «спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» №3, з якою поспілкувалися «Бучанські новини».

Мета олімпійської освіти – залучення дітей та молоді до ідеалів і цінностей олімпізму –  займає  важливе місце в системі освіти й виховання   підростаючого покоління. У багатьох країнах реалізуються програми олімпійської освіти для школярів, студентів, інших груп дітей та молоді, – розповідає Надія Забавська.

Активно до впровадження олімпійської освіти в школі долучився весь педагогічний колектив на чолі з директором Любов’ю Олександрівною Морозенко. На сьогодні у навчальному закладі здобувають освіту 1546 учнів, їх навчають 96 вчителів, які спрямовують свої зусилля на створення комфортних умов для розвитку і самореалізації кожної особистості, виховання покоління, здатного вчитися впродовж усього життя, як того вимагають сучасні реалії. Звісно, що найбільше зусиль на впровадження олімпійської освіти докладають вчителі фізичної культури: Надія Василівна Забавська, Тетяна Ігорівна Богдан, Віталій Васильович Маковський, Сергій Володимирович Павлюк, Ніна Володимирівна Павлюк.

Хочу ознайомити вас з роботою, яку проводить наш педагогічний колектив, впроваджуючи олімпійську освіту, – продовжує Надія Василівна. – Але спочатку трохи з історії. Цю роботу ми розпочали з 2009 року.  Щорічно проводимо Олімпійські лінійки з відповідною атрибутикою: старшокласники урочисто виносять олімпійський прапор та смолоскип. Щороку ці заходи відрізняються сценаріями, які включають у себе вітальні слова директора та її заcтупників, театралізовані виступи олімпійських богів, показові виступи учнів школи, танці, спортивні пісні, флешмоби, декламація віршів, маршрутні листи, нагородження, а також різноманітні змагання з різних видів спорту.

У 2016 році в навчальному закладі стартував Всеукраїнський проєкт «Олімпійська освіта в школі». Обрали шкільний олімпійський комітет, сформували та підготували лекторську групу, яка розповідає і учням початкової школи, і вихованцям дитячого садочка «Яблунька» про символіку, олімпійські цінності, талісмани, демонструє спортивні мультфільми та проводить цікаві руханки.

У школі є олімпійський куточок та фотогалерея «Олімпійське сузір’я України», де розміщені фото найкращих спортсменів нашого закладу і країни.

Проводиться дуже багато різноманітних олімпійських заходів та змагань, серед них такі, як:

  • спартакіада школи з баскетболу, футболу, волейболу, настільного тенісу, олімпійські перегони за всіма паралелями з врученням перехідного кубка;
  • брейн-ринг «Олімпійський»;
  • Малі Олімпійські ігри для початкових класів;
  • участь в «Олімпійському дні Київщини» в різних містах області;
  • спортивно-розважальні ігри «У пошуках Олімпійського вогню», «У пошуках Олімпійського прапору»;
  • участь у міських олімпійських пробігах;
  • на честь відкриття Олімпійських ігор були проведені лінійки з підняттям Олімпійського прапору та нагородженням найкращих спортсменів школи.

На базі Бучанської школи №3 проводяться  семінари-практикуми. Вчителі міста мали змогу відвідати  відкриті уроки, взяти участь у майстер-класі, насолодитися театралізованою виставою «Відкриття малих Олімпійських ігор». Традиційно  проводяться «День чемпіона» та «День здоров’я» під олімпійським гаслом. Збірна команда школи – багаторазові чемпіони міських та зональних обласних змагань «Олімпійське лелеченя», бронзові призери фінальних змагань в Київській області.

– Маємо багато учнів чемпіонів та призерів обласних змагань. Одна з них – Анастасія Неграй – призерка кубка України, чемпіонка міста Києва, чемпіонка Кубка княгині Ольги, чемпіонка міста Львова з боротьби кіокушинкай карате.

Надія Василівна розповідає, що вона брала участь у Всеукраїнських практикумах із впровадження олімпійської освіти, а 2020 році мала виступ на Всеукраїнському семінарі онлайн «Олімпізм у закладах середньої освіти України».

Олімпійський урок – Всеукраїнський захід, – продовжує свою розповідь учителька. – І тому дуже важливо, щоб у його підготовці та проведенні брав участь увесь педагогічний колектив навчального закладу. Тому всі наші вчителі креативно та творчо поставилися до цього питання і провели інтегровані уроки, вдало поєднавши свої предмети  з олімпійською тематикою:  диктант «Символи та традиції Олімпійських ігор», урок української мови «Як стати українським супергероєм, про якого знімуть фільм і напишуть книги», урок-подорож в країну «Олімпія» (досліджували на мапі маршрут смолоскипової естафети) тощо. Діти створили національні костюми, ознайомилися з природою, культурою та традиціями різних країн, виготовляли прапори, сувеніри та створили виставку своїх робіт  на олімпійську тематику.

Найменшим школярам розповіли про літні та зимові види спорту, а діти відповідали, якими видами спорту займається їх родина, висловлювали свої думки на теми: «Я люблю спорт тому, що…», «Для чого я займаюся спортом?», «Що я знаю про українських спортсменів?». Учителі розповідали про сучасні Олімпійські ігри, які відбулися у Бразилії у Ріо-де-Жанейро, де збірна України здобула 11 нагород.

Олімпійські уроки з відомими спортсменами

Надія Василівна розповідає, що до участі в уроках олімпійської освіти бажано залучити учасників Олімпійських ігор, відомих спортсменів, тренерів, випускників навчального закладу, які мають спортивні досягнення, діячів культури й мистецтва.

– У нашому закладі цікаво пройшов урок з легендою волейболу Петром Остринським – членом паралімпійської збірної із сидячого волейболу,  який розповів учням про Олімпійські ігри в Бразилії та подарував  символ олімпіади. Незабутньою була зустріч  із майстром гирьового спорту Олегом Ярмолюком, який дав майстер-клас для учнів.

У школі відбувся ще один Олімпійський урок з відомими спортсменами: Олександрою Старковою, Кареном Балаяном та його учнем Дмитром Солов’єм  –  чемпіоном Паралімпійських ігор в Лондоні, срібним призером Паралімпійських ігор в Бразилії, чемпіоном світу. Карен Балаян  провів майстер-клас, а Дмитро показав свій коронний олімпійський кидок. Кожен учень зміг потримати олімпійські медалі своїми руками.

Учні школи брали участь в олімпійському уроці на Оболонській набережній  у Києві,  де проходили різноманітні квести та руханки з олімпійськими чемпіонами,  ще вони зустрічалися з українською легкоатлеткою Ольгою Солодухою та українським каноїстом, заслуженим майстром спорту, дворазовим олімпійським чемпіоном 2012 і 2016 років Юрієм Чебаном.

За сприянням директора навчального закладу Надія Василівна, як шкільний керівник методичної комісії вчителів фізичної культури, основ здоров’я систематизувала  та подала матеріали для участі у Всеукраїнському конкурсі на кращу модель школи з організації впровадження олімпійської освіти в навчальний процес школи. Ця кропітка робота всього педагогічного колективу не залишилася поза увагою – 1 грудня 2020 року Бучанський НВК №3 був нагороджений президентом Національного олімпійського комітету України Сергієм Бубкою, президентом національної академії України Марією Булатовою грамотою за ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі.

Педагогічний колектив не збирається зупинятися на досягнутому і ставить перед собою нову мету: реалізацію олімпійської освіти, яка полягає у формуванні особистості, що у своїх діях і думках у межах фізкультурно-спортивної діяльності, й у своєму житті керується загальнолюдськими гуманістичними нормами поведінки, а ми в свою чергу бажаємо школі й надалі цілеспрямовано йти до поставленої мети і розвивати такий важливий напрям в освіті нашого майбутнього покоління.