Травень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
03.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Тренер СК «Здвижівка» Микола Мигалюк: «Стимулом є виховання молодого, сильного, здорового покоління»

1 хвилина на читання

Вільна боротьба — спортивне єдиноборство, вид боротьби, в основі якого лежить позиційне маневрування двох спортсменів, кожен з яких за допомогою технічних прийомів (захоплень, кидків, переворотів, підніжок, підсічок тощо) намагається покласти суперника на лопатки, чи набрати більшу кількість очок в процесі боротьби. Від класичної боротьби вільна відрізняється широким спектром технік, що включають використання ніг: зачеп та інше.

Підготовка до змагань  – справа нелегка. Адже вільна боротьба – доволі ризиковий вид спорту. Синці, вивихи та й переломи – не рідкість. Проте старання варті результату. Тренер з вільної боротьби Микола Мигалюк розповідає, що спортсменам потрібні щоденні тренування. Набирати масу, укріплювати м’язи, відпрацьовувати прийоми. Сам же Микола тренерською діяльністю займається більше п’ятнадцяти років. І завдяки його наполегливості вихованці тренера не один раз посідали вищі щаблі.

Народився Микола у місті Коломия Івано-Франківської області. Закінчив Кам’янець-Подільський державний університет за спеціальністю фізична культура і спорт.

Сам чоловік – чемпіон України з вільної боротьби, учасник чемпіонату Європи, майстер спорту України з вільної боротьби.

Свою професійну кар’єру тренера Микола розпочав і наразі продовжує у Здвижівці.

– Завдяки Тарасу Черненку, тогочасному сільському голові, який опікувався спортом у населеному пункті, я і почав тренувати місцевих дітей.

Микола розповідає, що тоді для нього були створені необхідні, комфортні умови для праці.

Розвиток вільної боротьби в Здвижівці

Секцію цього виду спорту в селі було відкрито в 2006 році.

З 2009 по 2014 рік на території населеного пункту функціонував Київський обласний інтернат спортивного профілю (відділення вільної боротьби). В інтернаті проживали і тренувались близько п’ятнадцяти дітей.

Саме там викладав Микола Мигалюк. Паралельно працював вчителем фізичної культури в місцевій школі.

– Це було на користь, тому що здібних до цього виду спорту учнів я залучав на тренування з боротьби. Багато хто з хлопців досяг успіхів у спорті.

Частина дітей в інтернаті була зі Здвижівки, частина з різних областей України, яких запрошували на навчання в заклад завдяки їхній фізичній підготовці та спортивним результатам.

Після 2014 року заклад перепрофілювали на Київський обласний центр олімпійської підготовки.

За час існування відділення боротьби випустило у світ близько тридцяти майстрів спорту. Більше десяти осіб брали участь у чемпіонатах Європи та світу і навіть на Олімпійських іграх.

Найгучніше досягнення спортивної секції – це бронза Владислава Остапенка, вихованця тренера, на Юнацьких олімпійських іграх в Аргентині у Буенос-Айресі у 2018 році.

Також Влад Остапенко є чемпіоном Європи, призером чемпіонату світу з вільної боротьби.

На знімку Влад Остапенко в синьому тріко.
Бронзовий фінал на Юнацьких Олімпійських іграх в Аргентині

Майстрами спорту України з вільної боротьби стали:

Дмитро Скринник, Жахонгір Акілов, Володимир Нечипорук, Юрій Філоненко, Максим Коржан, Олександр Остапенко, Владислав Остапенко, Микола Чабан, Максим Василіогло – майстер спорту міжнародного класу, Тимур Романюк, Денис Мартинюк, Олег Стуков, Іван Кравченко та Євген Волков.

У селі не раз відбувались змагання Всеукраїнського юнацького турніру з вільної боротьби «Кубок козацької слави». У змаганнях брали участь дуже багато спортсменів з України та команди з близького зарубіжжя.

Через деякий час базу Київського обласного центру олімпійської підготовки перенесли в інший населений пункт, а у Здвижівському будинку культури продовжує роботу гурток дитячо-юнацької спортивної школи, в якому зараз працює Микола Мигалюк разом з колегою Денисом Дрондіним.

У секції займається близько тридцяти дітей різного віку зі Здвижівки та прилеглих населених пунктів.

Микола розповідає, що вже з п’яти-шести років дітей можна приводити на тренування до їхньої секції.

– Звичайно, з молодшою групою займаємося більше на розвиток уваги, координацію рухів.  Викладаємо для них все в ігровій формі.

Микола розповідає, що останнім часом бачить, як молодь старається вести активний та здоровий спосіб життя:

Звичайно, це не тільки боротьба. Багато юнаків займається футболом, бігом чи відвідують тренажерні зали. Зараз, у зв’язку зі світовою пандемією, трохи важче займатись і показувати гарні результати, тому що, на жаль, люди хворіють, але маю надію, що ситуація поступово покращиться і ми знову будемо брати участь у змаганнях.

– Як ви мотивуєте своїх вихованців працювати над собою і бути більш дисциплінованими?

Дуже важливе духовне виховання. І  наше завдання донести до учнів ідею бути здоровими, сильними духом та дисциплінованими.

Микола розповідає, що буває відчуття, що хлопець багато досягне як борець єдиноборств.

–По таких дітях видно, що це дійсно його. Це виявляється у їхньому ставленні до тренувального процесу.

–Миколо, що особисто для вас є стимулом займатися спортом і тренерською діяльністю?

Стимулом є виховання молодого, сильного, здорового покоління, яке буде рости на правильних життєвих принципах та буде прикладом для інших. Коли я приходжу на тренування і бачу бажання спортсменів розвиватися, досягати результатів, це є найголовнішою мотивацією для мене і для продовження моєї тренерської діяльності.