Квітень 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Голова РДА Микола Ляшенко: “Розвиток кожної громади і цілого району”

1 хвилина на читання

Новопризначений керівник Бучанської районної держадміністрації Микола Ляшенко розповів журналістам про перші кроки на новій посаді та плани на майбутнє.

Як правило, перші інтерв’ю керівники районних державних адміністрацій дають не раніше ніж через 100 днів після призначення, мотивуючи тим, що треба вивчити ситуацію, сильні та слабкі сторони, і, звичайно, через брак часу. Натомість Микола Миколайович погодився на пропозицію одразу. Микола Ляшенко очолював одну з найбільших і найскладніших адміністрацій – Києво-Святошинську, тож розуміється на функціях посади, що треба робити, відчуває проблематику.

Із моменту вашого призначення минуло трохи більше тижня. Що за цей час вдалося зробити?

Ми саме застали перехідний період – закінчився місяць і перший квартал, і разом з цим терміни з реорганізації трьох райдержадміністрацій – Києво-Святошинської, Макарівської та Бородянської. Ми мали терміново перевести людей, створити підрозділи, щоб запустити новостворену Бучанську РДА. Люди, які отримають пільги чи інші послуги, не мали відчути великих проблем від реорганізації. Нам вдалося зробити все швидко – новостворена райдержадміністрація як юридична особа запрацювала.

Головній реформі країни – децентралізації, сім років з моменту старту. Як ви вважаєте, вона успішна?

Реформа децентралізації є надто важлива для України, вважаю, що успішна. Оскільки будується демократична держава знизу доверху. Завдяки реформі надано багато прав громадам, а також і обов’язків. Ці права і обов’язки врівноважено. І сьогодні на місцях розвиток  більш швидкий і стратегічний. Громади самі визначають, скільки їм потрібно садочків, шкіл, амбулаторій…  І все, що створює комфорт для проживання, вирішується в громаді.

Які зараз залишилися функції голови районної держадміністрації?

Слід зазначити, що реформу децентралізації ще не завершено – не внесено зміни до Конституції України і не визначено долю райрад і райадміністрацій. Згідно з реформою таких інститутів вже не повинно бути, натомість має бути префектура – представник президента на місцях. На сьогодні, без внесення змін у Конституцію, ми користуємося старими законами й актами.

Зараз у першому читанні ухвалено відповідний законопроєкт, у якому нардепи зробили багато правок. Він вносить зміни в основний закон про місцеві держадміністрації та інше, зокрема – зміни у функції райдержадміністрації, які матимуть більш консультативний і наглядовий характер, з деяких питань – контролюючий. Завдання: збереження цілісності держави, захист прав і свобод громадян, дотримання законодавства тощо. Наприклад, до 2013 року була функція загального нагляду у прокуратурі, яку мають перекласти на префектуру.

Бучанський район складається з 12 громад. Як вибудовуватимете стосунки з їхніми головами.

Новостворений Бучанський район має 12 потужних громад, і кожну очолює голова – сильна особистість. Тільки в спільній комунікації можна вибудувати нормальну роботу, яка буде спрямована на розвиток території кожної громади, так і цілого району. Всі голови, як і я, націлені на розвиток території та створення комфорту для жителів.

Ви вже провели виїзні зустрічі, поспілкувалися, побачили проблеми. Які враження?

Чотири громади мені дісталися у спадок від Києво-Святошинського району, тож в них я добре орієнтуюся. Кількома громадами вже проїхав, в першу чергу для того, щоб розташувати підрозділи РДА – потрібно наблизити послуги держави до людей. Перші враження: дуже багато роботи, тому що реформа децентралізації лише зараз завершується, деякі громади тільки було створено. Голови розуміють, яка на них лягає відповідальність, і також сподіваються на підтримку як районної держадміністрації, так і обласної, і загалом органів центральної влади. Голови хочуть працювати, іти назустріч людям. А ми, в свою чергу, готові підставляти їм своє плече.

Ви часто плануєте такі робочі виїзди в громаду, чи вас можна буде застати лише в кабінеті?

Я не кабінетний працівник. У моїх планах часто виїжджати в громаду, щоб спілкуватися не лише з керівниками, а й з депутатами, громадськістю. У нас є багато верств населення, які потребують додаткової уваги. Звичайно, будуть особисті прийоми, відвідування домівок. Хочу розуміти реальну проблематику, яка відбувається в кожному населеному пункті. Розуміти, яка є інфраструктура, у якому стані дороги, централізоване водопостачання та водовідведення, лікарні, дитячі садочки… Проблематику потрібно піднімати знизу, опрацьовувати, іти доверху і захищати інтереси кожної громади. Як очільник РДА можу звернутися до керівників різних органів влади, до Кабінету Міністрів, народних депутатів і підняти цю проблематику.

Планую через день їздити в ту чи іншу громаду, зустрічатися, спілкуватися, напрацьовувати. Я хочу їх почути, і щоб вони почули мене. Щоб була гарна конфігурація: райдержадміністрація, очільники громад з депутатами і люди. Щоб створити гарні умови для співпраці, треба почути людей. А для цього треба їхати.

Тобто до вас у будь-який час може звернутися зі своєю проблемою кожен житель Бучанського району?

Так. Мій телефон доступний 24 на 7. Мені пишуть у Фейсбук, я можу відповісти не в цей день, але знаходжу час і намагаюся кожному дати відповідь. Якщо неможливо розв’язати проблему лише порадою, то запрошую до себе і намагаюся розібратися.

Команда для цієї важкої, непростої роботи вже сформована чи ви ще в пошуку?

У  зв’язку з реорганізацією частина співробітників з колишніх підрозділів перейшла до нас, частина у територіальні громади. Зараз є питання щодо заступників. Я б хотів бачити у своїй команді професіоналів із досвідом і бажанням працювати. А працювати треба дуже багато і навіть в позаробочий час. Зараз дуже висока динаміка в суспільстві, ми не маємо права відставати, а навпаки задавати темп, щоб прискорити покращення ситуації в районі.

Трохи про особисте. Ви пройшли шлях від юриста до чиновника. Чому кардинально змінили свій фах і зайнялися політикою?

У 2002 році я працював у міліції і уже балотувався в місцеві депутати Вишневого. Тоді мені не вистачило два голоси. А з 2006 року я депутат Вишнівської міської ради від соціалістичної партії. Був першим секретарем міської організації. Діловодства, організації, проведення конференцій я навчився саме тоді. Далі я рухався в політиці як позапартійний депутат, обіймав різні державні посади. Зараз у партії «Слуга народу».

Чим займаєтесь у вільний час?

Зараз такий історичний період – закрили Києво-Святошинську РДА, відкрили Бучанську. Часу, на жаль, зовсім небагато. В першу чергу приділяю увагу родині і за можливості спорту. І ще намагаюсь почитати книжки чи подивитися корисний відеоролик або сюжет – цікаво постійно шукати щось нове і працювати над собою.

Взагалі часу небагато – весь час присвячую робочому процесу. Але це нормально. Вибрав собі долю, то треба віддатися на 120 відсотків. Спільними зусиллями з територіальними громадами у нас все буде гаразд.

Чи були у Бучанському міському парку?

Був, але не так часто, як в інших парках Києво-Святошинського району. Думаю, тепер буду частіше, як і в самій Бучі, адже маємо намір перенести районну адміністрацію у місто. Ми всі структурні підрозділи тут зареєстрували і хочемо розвивати Бучу як районний центр. Я сподіваюся на підтримку і місцевої влади – будемо тут розвивати районний адміністративний квартал: райадміністрація, в майбутньому префектура,  районна рада, можливо, тут буде регіональний суд, є питання щодо податкової та поліції, яка зараз розташовується чомусь у Боярці. Це ще один напрям роботи.

Кожен керівник має бачити перспективу. Які пріоритети розвитку Бучанського району?

Нам пощастило із розташуванням району: маємо дві дороги міжнародного значення М06 і М07, залізничну колію, міжнародний вантажний аеропорт «Антонов», унікальне розташування щодо природних ресурсів. Наш напрямок більш західний. Все це разом дає підстави вважати, що в нас є можливості збільшити економічний потенціал, інвестиційну привабливість нашого району. Саме створюючи умови для інвестора, для підприємця, ми зможемо їх сюди залучити, вони будуть сплачувати податки, які будуть заходити в громаду, і тоді в громаді можна буде будувати садочки, лікарні, інші соціальні структури.

В першу чергу я спрямовую свою діяльність на створення комфортних умов для інвестора. Адже він дає і робочі місця, і надходження до бюджету. Весь світ так побудовано: на здоровій економіці розвивається територія. Ми повинні залучати від малого до великого бізнесу, але над цим треба працювати і створювати гарні умови для інвестора. Якщо ми будемо спільно працювати з громадами, зможемо їх успішно розвивати.

Ваші першочергові завдання на цей час.

До кінця тижня завершимо процес стосовно кадрів. Також готуємо програму соціально-економічного і культурного розвитку, щоб затвердити її на сесії районної ради.

Із понеділка маю на меті починати об’їзд громад: зустрітися з очільником громади, вислухати, подивитися, що відбувається на території, зустрітися з громадськістю, людьми.

Є важливий елемент – маємо терміново запустити схему планування району, адже він повинен гармонійно розвиватися. Маємо врахувати інженерний, дорожній і соціальній розвиток. І на базі схеми планування зробити інвестиційний паспорт району. І тоді будемо з ініціативою виходити до інвестора, якому це буде цікаво і зрозуміло.

Нагадаємо, 30 березня 2021 року очільник Київської облдержадміністрації Василь Володін у присутності керівників та представників об’єднаних громад і різних відомчих структур представив Миколу Ляшенко, якого Указом Президента України Володимира Зеленського призначено головою Бучанської РДА.