Вересень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Варто знати: лікарі Бучі про харчову алергію

1 хвилина на читання

На харчову алергію страждає 1 – 3% дорослих та 4 – 6% дітей у світі.


На які продукти найчастіше виникнути алергічна реакція? Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги розібрався у цьому питанні.

Харчова алергія – це реакція імунної системи організму на харчові продукти.

Більше 160 продуктів харчування можуть викликати алергічні реакції.

До харчових алергенів, що найчастіше викликають алергію належать:

  • злакові вироби, що містять глютен;
  • молюски та ракоподібні;
  • яйця;
  • риба;
  • арахіс;
  • соя;
  • молочні продукти;
  • горіхи.

Серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять з віком.
Алергія на молюсків, ракоподібних зустрічається частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей та дорослих.

Симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом декількох хвилин – двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія.

Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими життю реакціями, які потребують негайного медичного втручання.

Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості тощо.

Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її – це уникати споживання харчових продуктів-алергенів. Читайте етикетки на продуктах та не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть викликати симптоми.

Якщо симптоми прогресують, негайно зверніться за медичною допомогою.