fbpx
Вересень 2020
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Пн. Вер 21st, 2020

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Лікар-терапевт Бучанського ЦПМСД Яків Гаврилюк про ботулізм

1 min read

Це захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким перебігом з ураженням центральної і вегетативноїї нервової систем. Це найсильніша відома отрута, що викликає в’ялі паралічі.

Збудник ботулізму “живе” у ґрунті. А інфікування ним відбувається через харчові продукти домашнього консервування (м’яса, риби, рідше – овочів), в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо), якщо продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком – мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Час прояву перших симптомів ботулізму у кожному конкретному випадку може змінюватись. Найчастіше вони з’являються не одразу, а через 12-24 годин.

Успіх лікування цієї інфекції залежить від ранньої діагностики, правильного лікування. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря – важливо якомога раніше отримати медичну допомогу.

Пам’ятайте – велику кількість хвороб можна уникнути, миючи руки, дотримуючись гігієни при приготуванні їжі та не купуючи продукти сумнівної якості.

Дотримуйтесь цих простих правил для профілактики ботулізму та інших харчових отруєнь:

  • відокремлюйте сире від готового, не нарізайте на одній дошці м’ясо і овочі
  • завжди ретельно дотримуйтесь норм при тепловій обробці
  • зберігайте продукти за безпечної температури
  • дотримуйтесь правил гігієни, підтримуйте чистоту під час готування їжі, мийте руки
  • використовуйте чисту воду.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.