Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
05.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

БЦПМСД: п’ять важливих фактів про вакцинацію

1 хвилина на читання

Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги про п’ять важливих фактів про вакцинацію:

  • В Україні можна вакцинуватися безоплатно від 10 небезпечних хвороб. Національний календар щеплень включає вакцинацію від гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, краснухи, паротиту і гемофільної інфекції. Кожна з цих хвороб дуже небезпечна, загрожує серйозними ускладненнями і смертю. У 2022 році в Національний календар планують включити 11 щеплення – від пневмококової інфекції. До того ж, Україна закуповує вакцину проти сказу, її теж можна отримати безоплатно за необхідності, наприклад, після укусів диких тварин.
  • Більшість щеплень роблять у дитинстві, вони гарантують захист на все життя. Проте від дифтерії і правця потрібна ревакцинація кожні 10 років.
  • Вакцини, які не входять до Календаря щеплень – рекомендовані. Їх можна купити в аптеці за власний кошт і вакцинуватися у вашого лікаря. Але транспортувати їх слід у спеціальних контейнерах із дотриманням холодового ланцюга, інакше вони втратять ефективність. До рекомендованих належать щеплення проти грипу, яке треба робити щороку, вірусу папіломи людини, гепатиту А, вітряної віспи, менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекції.
  • Вакцини безпечні та не містять токсичних компонентів. Для України їх закуповує за кошти Державного бюджету ЮНІСЕФ. Якість вакцин підтверджена масштабним досвідом використання у різних країнах світу. Виробники тестують кожну серію вакцин і дають сертифікат якості. Окрім того, вакцини мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я – гарантію якості найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі.
  • Після введення вакцини людина може відчувати біль у місці уколу та підвищену температуру – це нормальна реакція, вона проходить за кілька днів. Так формується імунна відповідь на вакцину. Це незначний дискомфорт, вартий того, щоб отримати захист від серйозних хвороб.