Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
19.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Буча доєдналася до світової ініціативи збереження Планети та сталого використання її ресурсів

1 хвилина на читання

У рамках глобальної ініціативи «Вільний місяць без пластику» в коворкінг центрі Portal «Освіта і Бізнес» відбулась прес- конференція «Час змін еко».

177 країн світу долучились до цієї акції і сьогодні мешканці Бучі підтримують 250 мільйонів людей, які хочуть зберегти нашу планету чистою і вільною від пластику.

Спікери події:

  • Ірина Ярмоленко – голова ГО «Центр Суспільних Комунікацій», авторка екологічних проектів в житті місцевих громад;
  • Наталія Левченко –засновник Portal «Освіта і Бізнес»;
  • Олександра Верещагіна – власник туристичної агенції «TUI» в Бучі;
  • Анна Страховська – керівник проектів «Strakhovskyi Group», керівник платформи «Be.city»;
  • Олексій Нечепорук –компанія «Caparol»;
  • Наталя Семко – засновник підприємства «Рада»;
  • Вікторія Залізняк – директор магазину «Vesna»;
  • Ярослав Черевко – енергоменеджер Бучанської міської ради.

На зустрічі Ірина Ярмоленко зазначила, що цього місяця треба спробувати обійтися без пластикових пакетів, яким давно є альтернативні варіанти у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, сіток, що називають “авоськами”.

За словами Ірини, спробувати місяць пожити без пластику вони будуть пропонувати закладам торгівлі та послуг, магазинам, ринкам тощо. Відповідні запрошення приєднатися до акції вже прийняла велика кількість підприємців Бучі.

В ході акції будуть відбуватись конкурси для дітей та дорослих, просвітницькі заходи для населення з метою екологізації Бучанської ОТГ.

Стратегія екологізації – це довгострокові цілі, в основі яких лежить зменшення антропогенного навантаження на довкілля та покращення екологічної ситуації в країні.

«Першочергова мета цього заходу змінити звички 3000 людей, а далі до них приєднати всю громаду. – зазначила пані Ірина. – 11 серпня о 10 годині ранку відбудеться “круглий стіл”, за яким будуть обговорені усі важливі питання. Тож долучайтесь до акції, яка змінить ваше життя на краще» – закликала організатор .

Бучанська міська рада зі своєї сторони підтримує такі ініціативи і обіцяє всіляко допомогти організаторам.

«Добре, що існують такі активні та свідомі мешканці міста, які ведуть за собою громаду і влада зі своєї сторони буде підтримувати їх ініціативи та просувати ідею «екологічного» способу життя. » – зазначила Вікторія Ляховець,  керівник відділу «Медіа – центр» Бучанської міської ради.

Варто нагадати, що це вже не перша еко – акція, що проходить у громаді. Змінювати свідоме ставлення жителів шляхом роздільного збору сміття у місті розпочали з 2004 року. Відтоді для влади комплексний підхід до вирішення глобальних проблем людства став одним із пріоритетів еко- політики у роботі.

Компанія «Strakhovskyi Group» доєдналась до акції теж, у своїх комплексах вони встановлять сортувальні баки для сміття та 15 серпня організовують «Еко руханку», щоб долучити до акції молодь та дітей.

Наталя Семко ,засновник підприємства «Рада», наголосила, що вони підтримують акцію з метою – сформувати нову екологічну поведінку населення, спробувати допомогти громадянам у повсякденному житті застосувати модель поведінки, притаманну для жителів ЄС, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, Навчити населення сортувати сміття, та першочергово розрізняти його види , на ті які підлягають переробці чи повинні бути утилізовані.

«Захоронення відходів на полігонах має відійти в минуле, щоб наша земля знову стала домівкою для рослин, тварин, птахів, комах і корисних мікроорганізмів, а не для токсичних сполук і пластиків.» – ділиться своїми думками з присутніми Наталія.

Вікторія Залізняк – директор магазину «Vesna» звернула увагу і на проблему мікропластику, який щодня потрапляє до організму кожної людини з водою і повітрям.

«Дослідження вказують, що він може негативно впливати на низку процесів в нашому організмі.» – зазначила Вікторія.

Соцопитування про зміну клімату показало, що українці готові відмовитися від одноразового пластику на користь багаторазових альтернатив.

 Нуль відходів на звалищах — це не утопія, це відповідальне ставлення до планети.

«Ми будемо спрямовувати населення на відповідний спосіб поводження — сортування, компостування, утилізацію чи знешкодження» – це гасло сьогоднішньої зустрічі.

Давайте разом зробимо світ кращим!