Липень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
23.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Шовковицею лікують хвороби і чинять позитивний вплив на самопочуття людини

1 хвилина на читання

Ми нерідко бачимо, як осипаються додолу гарні стиглі плоди шовковиці і люди топчуть їх, проходячи повз дерево, часто й не здогадуючись, що нехтують чудодійними ліками.

Шовковиця — це ефективний і вітамінний, і кровотворний засіб. У шовковиці менше кислот, але більше, ніж в інших ягодах, цукрів, що легко засвоюються. Недаремно її вважають найсолодшою ягодою наших широт.

Як чорна, так і біла шовковиця багаті на вітаміни та корисні елементи. Ці ягоди – один з найсильніших природніх засобів, які мають здатність підвищувати імунітет та рятують при гіпертонії та діабеті.

Солодкі ягоди нормалізують обмін речовин в організмі, мають потогінну та антибактеріальні властивості.

Шовковиця має велику кількість вітамінів (А, В1-В6, В9, Е, С, К), мікроелементів (марганець, залізо, цинк, мідь, селен) і макроелементів (кальцій, калій, натрій, магній, фосфор).
Шовковиця сприяє м’якому очищенню кишечника та чудово виводить шлаки з організму. Через протизапальні властивості її використовують для профілактики інфекційних та вірусних захворювань.
Сік шовковиці допоможе тим, хто страждає від захворювань центральної нервової системи. Вона допоможе подолати стреси, нервові розлади та депресію. Жменя ягід перед сном рекомендована тим, хто потерпає від безсоння.

При розумовій та фізичній втомі також рекомендують їсти шовковицю. До слова, у 100 г шовковиці міститься лише 50 кілокалорій.

Заразом вона — відмінна сировина для приготування варення, компотів, сиропів, повидла і т.п. Ось кілька кулінарних рецептів.

Компот

Для приготування компоту підходять крупноплідні культурні сорти шовковиці білого або чорного кольору з великим вмістом цукру. Свіжі здорові ягоди сортують, вилучають сторонні домішки, зрізають ножицями половину плодоніжки. Старанно промивають у друшляку або ситі до повного видалення бруду. Дають стекти воді. Приготовлену шовковицю щільно складають у банки і заливають цукровим сиропом: білу 20-30-відсоткової концентрації, чорну — 40-45 відсоткової.

Наповнені банки місткістю 0,5 л ставлять у посуд для стерилізації з початковою температурою 40-50°С, пастеризують при температурі 85-90°С 20 хвилин або стерилізують 10 хвилин при температурі 100°С.
На півлітрову банку витрачають 300 г плодів і 200 г сиропу.

Варення

Спосіб 1. Заливають сиропом плоди і витримують 3-4 години. Відкидають на сито або друшляк, а сироп уварюють до температури кипіння. У готовий сироп опускають відкинуті плоди і варять на сильному вогні до готовності. На 1 кг ягід беруть 1,5 кг цукру для чорної і 1,2 кг для білої шовковиці.
Спосіб 2. Шовковицю пересипають цукром і, витримавши 6-8 годин, проварюють на слабкому вогні 5-8 хвилин. Після цього знову залишають на 5-6 годин. А потім знову проварюють 5-10 хвилин. Так роблять до повної готовності варення.
Насамкінець треба додати 2-3 г лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.

Шовковиця в цукровому сиропі

Для таких консервів можна брати ягоди будь-якого кольору або суміш сортів різного забарвлення. Зрілі плоди промивають холодною водою, дають їй стекти, а потім плоди розкладають в один шар на клейонку для обсушування. У процесі сушіння ягоди періодично перемішують, щоб вони обсохли.
Висушену шовковицю пропускають через м’ясорубку. Варять цукровий сироп із розрахунку 1,2 кг цукру і 300 г води на 1 кг подрібнених плодів.
Подрібнену шовковицю заливають киплячим сиропом, добре розмішують і гарячою фасують у стерильні гарячі банки, наповнюючи їх до країв.
Наповнені банки накривають попередньо заготовленими кружками з пергаментного паперу, змоченими у спирті (діаметр кружка повинен бути однаковим із зовнішнім діаметром банки). Зверху паперових кружків банки накривають лакованими металевими кришками і закочують. Закриті банки тримають до охолодження при кімнатній температурі, потім переносять у прохолодне місце.

Повидло

Ягоди промити, розім’яти. Отримане пюре проварити, зняти з вогню, засипати цукром, розмішати і, помішуючи, залишити до його повного розчинення. Потім варити до загустіння.
На 1 кг пюре – 1 кг цукру.

Желе із шовковиці

1 склянка ягід, ½ склянки цукру, 2 чайні ложки желатину, 3 склянки води, сік лимона.
Зрілі плоди промити, очистити від плодоніжок, перетерти через сито. У киплячу воду влити желатин, розпущений у холодній воді, додати перетерту масу ягід, цукор і, помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити сік лимона, перемішати.