Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
16.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

На свято Трійці мешканці села Здвижівка створювали обереги для всієї родини

1 хвилина на читання


Жителька села Здвижівки, Марія Олексієнко, яка цього року відсвяткувала 96-ту річницю свого дня народження, розповіла про давні звичаї святкування Зелених святок, які вона пам’ятає ще з дитинства.

Саме на свято Трійці мешканці села намагалися створити обереги для дому та всієї родини. У дворі, перед вікнами хати, вкопували молоденьку берізку чи дубочок та наряджали хто чим міг. А в помешканні прикрашали кімнати любистком та зіллям, яке в різних куточках України називають по-різному: татарське зілля, аїр трава, лепеха. Обов’язково клали його під столом, біля ліжка, на вікнах. На свято до церкви ходили в сусідні села Луб’янку та Бабинці.

Потім мешканці села збиралися невеликими компаніями на вулиці й відпочивали, спілкувалися між собою, співали пісень, грали в різноманітні ігри.

Марія Аркадіївна згадує, що найулюбленішими розвагами були гра в піжмурки та ляща, сумно не було нікому. Таких гуртів на одній вулиці могло бути кілька.


Молодь іноді любила побешкетувати, – з усмішкою розповідає бабуся Марія, – хлопці наловлять горобців, та як запустять їх у хату, вони й літають від вікна до вікна, такий безлад вчиняється одразу! А нам усім весело та смішно, – з теплотою згадує молоді роки Марія Аркадіївна. – А ще пам’ятаю, якось прийшли в гості до тітки, вона саме поралася по господарству та погасила світло в хаті. А ми тихенько зайшли та ввімкнули його. Вона знову прибігла, вимкнула, а ми знову ввімкнули. Вона ж тоді й побачила нас, то всім дісталося на горіхи, – сміється бабуся Марія.