Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

У Гаврилівці на день Святої Трійці припадає храм – День села

1 хвилина на читання


До святкування Трійці у Гаврилівці готуються заздалегідь, – розповідає Наталія Молчанова, жителька села, керівник місцевого Будинку культури. – Напередодні господині прибирають у своїх домівках, прикрашаючи помешкання травами та обов’язково гілочками з липи. Складають запашні букети-обереги з любистку, липи, полину, лепехи.

Очікуючи гостей, адже це свято об’єднує не тільки родичів, але й всіх жителів села, готують смачні страви до святково столу. Зокрема роблять вареники та запікають соковите м’ясо.

Гарно одягнені в колоритне українське вбрання мешканці йдуть вранці до церкви з трав’яними букетами, освячують їх та цілий рік зберігають, як оберіг для будинку та родини від хвороб і різних негараздів.

– У цих травах мами можуть купати свою дитину, щоб маля було здорове та щасливе, – пояснює Наталія Степанівна. – А молоді дівчата умиваються духмяними відварами, щоб бути ще красивішими та зберегти свою вроду надовго.

У Свято-Троїцькій церкві, названій на честь свята, б’ють дзвони та окрім букетів з трав, освячується вода. У цей день люди радіють та веселяться, святкуючи святу єдність духів.

– Окрім того, у Гаврилівці на день Святої Трійці припадає храм – День села, – пояснює керівник Будинку культури. – Люди завжди чекають на це свято, адже цього дня проходять масові гуляння та веселощі під відкритим небом.

Багато майстринь-вишивальниць готують до святкової виставки свої роботи нитками та бісером, в’язання, виробляють поробки з малоцінного каміння, українські аксесуари для дітей. Дуже подобається усім традиція малювання на асфальті свого села.