Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
26.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

УВАГА – СКАЗ!

1 хвилина на читання

Бучанський консультативно-діагностичний центр попереджає про сказ.

“Протягом травня у м. Києві зафіксовано два випадки смертельної інфекції у тварин. Хворі на сказ собака та кіт покусали шістьох людей” – повідомляє на сторінці у Фейсбук медзаклад.


“СКАЗ – гостре вірусне захворювання. Інфекція може передаватися людині чи тварині не лише через укус, а також при ослиненні.

Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитися від тварини, яка не виглядає хворою, а є носієм вірусу. При цьому тварина не агресивна, а лагідно облизує того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон’юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров!

Вірус сказу вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю.

Випадків одужання людей від сказу не зареєстровано!!

Враховуючи те, що наше місто із усіх боків межує з лісопарковими зонами, які мають численні резервуари збудника сказу (лисиці, єнотовидні собаки), необхідно уважно ставитися до здоров’я власних тварин, а також тих, що проживають поряд.

Профілактичні рекомендації прості – не пропускати щеплення домашнім улюбленцям. Вакцинацію тварині потрібно робити щорічно.

У разу покусу чи ослинення слід негайно звертатися по медичну допомогу” – попереджують медики.