Червень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
16.04.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Українець Олексій Пахунов із Житомира зіграв важливу роль для SpaceX

2 хвилини на читання

Уродженець Житомира Олексій Пахунов є старшим розробником програмного забезпечення в компанії Ілона Маска SpaceX, яка 30 травня спрямувала в космос корабель Crew Dragon. 

Запуск пілотованого корабля компанії SpaceX з двома американськими астронавтами, Дугласом Герлі та Робертом Бенкеном, успішно відбувся. 

У космосі астронавти здійснять останні випробування дітища компанії SpaceX, які дозволять переконатись, що Crew Dragon – безпечний для людей космічний транспорт.

Вони проведуть на станції від 30 до 110 днів, а сам корабель Crew Dragon, за планами, незабаром поверне на Землю інших астронавтів, що перебувають на МКС.

Для Сполучених Штатів це без перебільшення історична подія. Вперше людей у космос запустила приватна компанія.

Олексій Пахунов вже давно працює в кампанії Ілона Маска.

Як повідомляє SpaceOn Ukraine, він був відповідальним за успішну посадку Falcon 9 ще у 2015 році.

Зараз він працює старшим розробником ПО у групі Flight Software, SpaceX.

Mission control — робочий простір команди Олексія Пахунова

Олексій Пахунов родом із Житомира, освіту здобув у Хмельницькому Технологічному університеті «Поділля» (тепер Хмельницький Національний Університет) за спеціальністю «Комп’ютерні системи та мережі».

Навряд чи Університет «Поділля» входить до сотні кращих університетів світу, але це аж ніяк не заважає йому випускати таких фахівців, як Олексій Пахунов.- заявили у SpaceOn Ukraine

У своєму блозі Пахунов написав, що встиг попрацювати в Microsoft, Google, де працював над Chrome Remote Desktop, а потім перейшов у SpaceX.

Окремо уточню щодо запитань про SpaceX. Я сильно обмежений у тому, що можу розповісти про роботу в компанії. Крім звичайних обмежень на поширення закритої інформації, працівники SpaceX потрапляють під обмеження ITAR (закон про контроль за експортом зброї). Фактично я можу говорити тільки про те, що вже є (було) опубліковано в інтернеті й не більше”, – зазначив програміст. 

Блог Олексія можна переглянути ТУТ

У кораблі Crew Dragon усе зроблено за останнім словом техніки – на контрольній панелі сенсорні екрани замість кнопок, у астронавтів елегантні комбінезони замість неоковирних скафандрів. Також в кабіні – зручні сидіння та клімат-контроль.

Та головне те, що ракета-носій після запуску повернеться на землю, а потім її зможуть використати знову. Що дозволить значно здешевити космічні перельоти.

Якби щось пішло не так, на кораблі б спрацювала система перерваного польоту. Завдяки якій капсула з астронавтами має відділитися від корабля та приземлитися на парашуті в Атлантичному океані.