Лютий 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
04.05.2024

БУЧАНСЬКІ НОВИНИ

Ваш путівник у житті громади, друг і порадник на кожен день!

Навколо антарктичної станції “Академік Вернадський” почервонів сніг

1 хвилина на читання

З’явився такий незвичний для снігу колір, через присутність у ньому мікроскопічних снігових водоростей, про це повідомив Національний антарктичний науковий центр

Українські вчені дослідили, що це хламідомонади Chlamydomonas nivalis. Ці водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї зими. Коли погодні умови стають сприятливими (а зараз в Антарктиді якраз літо), спори починають проростати.

Оскільки, крім зеленого пігменту – хлорофілу, їхні клітини містять ще й червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання.

“Цвітіння” снігу сприяє зміні клімату. Адже через червоно-малинове забарвлення він менше відбиває сонячного світла та швидше тане.

Нагадаємо:

Український науковий антарктичний центр відібрав кандидатів для полярної експедиції. Біологи, метеорологи, фізики, а також системний адміністратор, лікар та кухар близько року мають провести в цілковитій ізоляції на віддаленому континенті. Усе це –заради наукових досліджень.

У цьому році відбір пройшов 35-річний бучанець Євген Прокопчук, який вирушить на найхолодніший континент Землі у складі 25-ї української експедиції. На антарктичній станції він працюватиме системним адміністратором.

Журналісти «БН» поцікавились у Євгенія, як він вирішив зробити такий шалений крок і як саме йому вдалося потрапити в команду.